În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
Nu este tocmai facil să scrii un singur text despre un deceniu în care ai făcut peste 300.000 de kilometri, mulți dintre ei cu laptopul în brațe căutând o zonă cu semnal pentru net.
Un deceniu în care ai pierdut zeci sau poate sute de nopți prin zăpezi, pe câmpuri, prin bălți de sânge ori pe gardurile Parchetului.
Un deceniu în care ai citit mii de pagini de documente și ai făcut vreo 500 de investigații jurnalistice, unele soldate cu demiteri ori demisii, altele cu schimbarea candidatului la Primărie, multe preluate inclusiv de mass-media centrală.
Un deceniu în care aproape că n-a trecut o zi în care să nu fi fost amenințați cu desființarea, cu judecata, cu ”pun eu Fiscul pe voi”, cu ”merg cu voi până în pânzele albe”, cu ”dacă scrii te dau pe mâna Poliției”, cu ”am să pun fiecare angajat de la firmă să-ți facă câte o plângere ca să stai tu toată ziua la Poliție și să nu mai ai timp să scrii despre mine”.
Un deceniu în care ai petrecut zeci de ore prin sălile de judecată ori prin birourile de anchetă ale polițiștilor pentru simplul fapt că ai avut curajul să lovești cu cea mai dureroasă armă, cuvântul.
Iar cuvântul care acum se desprinde de toate celelalte este ”mulțumesc”. Da, un ”mulțumesc” din suflet tuturor celor care de 10 ani ne sunteți alături, celor 20.000 – 25.000 de oameni care ne citiți zi de zi și care ați propulsat Botoșăneanul în primele 20 – 30 de site-uri din mass-media românească.
25.000 de oameni înseamnă vreo trei stadioane precum cel de la Botoșani pline până la refuz.
Închidem ochii și ne imaginăm că vă îmbrățișăm pe fiecare în parte șoptindu-vă... ”mulțumim, existăm datorită ție dragă cititor”.
Ziarul Botoșăneanul a apărut pe 31 august 2009 și se află în continuare în proprietatea jurnaliștilor care l-au lansat. Lipsa unui ”tătuc” ne-a provocat în tot acest timp probleme inimaginabile, pe care preferăm să nu le povestim acum deoarece nu dorim să ne victimizăm, dar care poate că vor face cândva obiectul unei cărți sau măcar a unei serii de dezvăluiri în acest ziar, în care vom arăta ce înseamnă să fii independent în mass-media din Botoșani și România.