Bani grei din buzunarul prostimii pe ”sejururile” politice ale directorilor navetiști trimiși la muncă în deplasare

O parte dintre directorii instituțiilor publice deconcentrate ar trebui să plece acasă. Nu pentru că nu și-ar fi dus la îndeplinire atribuțiunile de serviciu sau că nu mai vor să fie șefi. Ci pur și simplu pentru că nu mai corespund din punct de vedere politic. Sunt ei, PNL-iștii care au divorțat politic de PSD-iști și care acum s-au dus în tabăra cândva adversă.

 

Odată cu ruperea Uniunii Social Liberale, Partidul Național Liberal a ieșit de la guvernare. Acest lucru atrage și o serie de efecte negative, unul dintre acestea fiind înlăturarea de pe funcțiile de conducere a liberalilor. Există însă o problemă și anume aceea că majoritatea au promovat deja un concurs la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și-s cam greu de doborât.
Un exemplu este Direcția Agricolă Județeană Botoșani, condusă de unul dintre directorii care a rezistat pe baricade chiar și pe vremea guvernării portocalii. Cristian Delibaș a câștigat un proces prin care a fost repus pe funcție. Și acolo a rămas.
A rămas chiar și după ce a muncit vreo două luni și jumătate undeva pe la Călărași. Cu clara intenție de a-l determina să demisioneze, ministerul de resort l-a detașat la vreo 800 de kilometri depărtare de casă, pe o funcție similară. A dus în loc, la Botoșani, un alt director liberal, Ștefan Răceanu (foto sus) pe numele lui, tocmai de la Mehedinți.
 Director la 700 km depărtare de casă: Dacă ministerul a decis să vin aici, am venit aici
Să nu credeți însă că aceste mutări i-au afectat doar pe ei, ci și vistieria statutului. Și asta deoarece legea obligă la o serie de decontări în cazul detașărilor precum bani de carburant, pentru cazare, diurnă, salariu, etc.
”7,5 litri la suta de kilometri, având în vedere că până la București dus întors sunt 1.000 de km, faceți un calcul. Avem dreptul la minimum un drum pe lună, deci pot să merg de patru ori pe lună, sâmbăta și duminica să vin acasă, plus cheltuiala cu cazarea, plus diurna care este plătită separat, plus salariul, e ceva”, explică Cristian Delibaș.
Cumulat, pe lună, suma nu este deloc una de neglijat. Nu a contat însă cât s-a cheltuit întrucât directorul bătăios trebuia să se sature de muncă la depărtare de casă și navetă și să scrie frumos demisia.
”Cred că pe lună s-a cheltuit de vreo câteva ori salariul meu care e de 1.800 de lei plus sporul de conducere. Iar eu la nivel de minister nu am fost un caz singular, am fost la nivel național vreo 14….ingineri. Că asta nu ne-o ia nimeni”, a mai spus încă directorul DAJ.
 Director executat şi băgat în boli pe axa Botoşani – Mehedinţi – Călăraşi: trimis la treabă în „Patria lui Băsescu”
Mai puțin grav probabil ar fi fost dacă exemplul Delibaș - Răceanu ar fi fost un caz răzleț. Însă nu. În țară vreo 14conducători de direcții agricole s-au regăsit în postura de directori navetiști care au traversat țara, pentru a merge la serviciu. Câți bani a cheltuit statul în total? Ne-ar răspunde, sau nu, ministrul conservator al agriculturii.
”S-a perturbat activitatea nu numai la DAJ Botoșani ci și în alte județe. Probabil așa se dorește. Dacă cineva ar putea spune că venind de la 800 de km distanță face performanță, eu fac orice. Întrebați-l (pe Ștefan Răceanu de la Mehedinți n.r.) câte comune are județul Botoșani”, adaugă Delibaș.
Directorul, funcționar public, a revenit la Botoșani unde și-a reluat activitatea în fruntea Direcției Agricole, adică a făcut exact pe dos decât a vrut Ministerul Agriculturii.
Gabriela ERDIC