Din dorința de a fi cât mai bronzate multe botoșănence apelează la solar, iar acest lucru nu se întâmplă doar când este răcoare, ci și în timpul verii.
Insa fiecare sedinta la solar afecteaza mult pielea si creste riscul de a dezvolta in timp cancer. Dr. Lucian Russu, medic dermato-venerolog la a explicat ca solarul creste cu 75% riscul de a face cancer de piele.O problema si mai mare este faptul ca in Romania nu exista nicio reglementare cu privire la utilizarea solarului, ceea ce este foarte periculos, pentru ca oamenii nu sunt constienti de pericolul la care se supun.
Solarul este mai periculos ca expunerea la soare. In general, solarele emite raze de tip UVA, care sunt cunoscute drept mai inofensive decat razele de tip UVB. Cu toate acestea, in ultimii ani, producatorii de solare au modificat spectrul de ultraviolete emise de acestea, crescand nivelul de ultraviolete de tip UVB, pentru a accelera procesul de bonzare si crescand astfel riscul de cancer de piele.
Expunerea prelungita la soare si la solar este o problema de sanatate publica, la nivel mondial. Pe langa riscul de cancer de piele, expunerea la solar creste riscul altor afectiuni, precum boli autoimmune si oftalmologice. Ca medic dermatolog, sunt in asentimentul OMS, si nu recomand bronzul artificial, la solar.
O statistica este clara: faptul ca 90% dinte cancerele de piele sunt provocate de expunerea neprotejata la ultraviolete. Iar, in ciuda recomandarilor si lobby-ului pe care il facem, saloanele de bronzat, ultravioletele "de solar" nu sunt cu nimic mai inofensive decat ultravioletele "de plaja".
Este foarte dificil de identificat care este ponderea cancerelor de piele provocate de bronzul artificial, la solar, mai ales ca, de cele mai multe ori, expunerea prelungita la soare, la plaja, este combinata cu bronzul artificial, atunci cand nu este sezon de plaja si nu numai. Nu mai vorbim de faptul ca recomandarile in ceea ce priveste timpul de expunere la solar sunt, de multe ori, depasite, potrivit jurnaliștilor de Ziare.com
Statisticile arata ca persoanele care obisnuiesc sa se bronzeze la solar regulat, inainte de 35 de ani, isi cresc riscul de a dezvolta melanom cu 75%, un risc extrem de mare. Iar cu cat numarul sedintelor de solar este mai mare, cu atat creste riscul de melanom. Melanomul este cauza principala de deces la femeile intre 25 si 30 de ani (in ceea ce priveste decesele provocate de anumite afectiuni) si a doua cauza de deces la femeile cu varste intre 30 si 35 de ani.
Un lucru este sigur, solarul provoaca "pagube" asupra pielii si nu putem sti daca sunt reversibile sau nu, la fel cum nu putem spune ca unele sunt mai putin nocive decat altele.Cateva minute de solar, asociate cu expunerea la soare, asociate cu factorii genetici si alti factori care tin de stilul de viata reprezinta un cumul care isi poate pune amprenta asupra pielii si care poate insemna cancer, intr-un final. Iar atunci nu cred ca merita riscul.
Niciun standard de frumusete agreat la nivel mondial nu merita riscul. Plus ca si aceste standarde de frumusete sunt relative. Ce este frumos pentru o anumita cultura este considerat neplacut in alta, si tot asa. Nu exista acest concept de expunere sanatoasa/in siguranta la solar. Fiecare minut petrecut la solar inseamna o agresiune asupra pielii. Nu putem sa ne dam cu parerea cu privire la cat de sigur sau nu este un lucru care din start este nesanatos.
Vezi și: Aviz fetelor din Botoșani - CE spun medicii despre unghiile cu gel