ATENȚIE la ce dați foc: Vânt puternic în județul Botoșani, pompierii pot aplica amenzi uriașe 

Apel din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. 

 

Comunicatul de presă a fost transmis redacției în urmă cu scurt timp. 

 

Avertisment de la pompieri

 

Facem un nou apel la responsabilitate pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată! Ne aflăm sub o informare meteo de vânt, iar de mâine dimineață sub un cod galben de vânt puternic. În astfel de condiții, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare și pot deveni periculoase dacă se manifestă aproape de zone locuite. 

 

Așa s-a întâmplat și în această după-amiază în apropierea localității Jijia, din comuna Albești, unde au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești.

 

Din cauza reliefului accidentat, salvatorii nu au putut ajunge cu autospeciala în apropierea focarului, fiind nevoiți să creeze un dispozitiv de intervenție prin curțile localnicilor pentru a opri propagarea flăcărilor la gospodăriile din apropiere și la biserica veche a satului. Speriați de viteza cu care se propaga incendiul din cauza vântului, o parte dintre localnici au sărit în ajutorul pompierilor. Acesta a fost lichidat după mai bine de două ore, iar cauza probabilă a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.

 

Atenție! 

 

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului. Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

 

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime. 

 

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.