ATENȚIE: Părinții care NU-și vaccinează copiii - amenzi de până în 100 de milioane lei vechi sau chiar pușcărie

Interzis la şcoală şi grădiniţă pentru copiii nevaccinaţi. Asta prevede un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii care spune că nouă tipuri de vaccin ar trebui să devină obligatorii. Este vorba despre cele din schema naţională actuală, administrate împotriva unor boli care pot duce la complicaţii grave sau chiar la deces. Legea ar veni şi cu pedepse aspre pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor. Legea ar urma să fie aplicată și la Botoșani.

 

9 vaccinuri obligatorii

Proiectul de lege prevede obligativitatea a nouă vaccinuri: cel pentru Hepatita B, BCG – cel care previne complicaţiile date de tuberculoză, tifterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită şi ROR – cel împotriva rubeolei, oreionului şi a rujeolei.
În cazul în care părinţii vor refuza vaccinarea, vor avea probleme la înscrierea la şcoală. Potrivit Digi24, dacă nu îşi vor exprima în scris refuzul, copilul va fi vaccinat fără ca părintele să fie anunţat anterior, verbal sau în scris.
În momentul în care se va prezenta la şcoală sau la grădiniţă, părintele trebuie să aibă cu el o fişă de vaccinare care este disponibilă încă de anul acesta. Şcoala poate accepta un copil nevaccinat cu o condiţie: să recupereze toate vaccinările în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, şcoala are dreptul să exmatriculeze copilul.

Amenzi între 5.000 și 10.000 de lei

Unităţile şcolare vor fi amendate dacă vor accepta înscrierea copiilor fără fişe de vaccinare sau care nu au toate vaccinurile făcute. Amenzile sunt între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă şcoala decide să păstreze copiii care nu au recuperat vaccinările în primul an de la înscriere, amenzile sunt de 2.500 de lei pentru fiecare caz.
Deşi părinţii nu vor avea de plătit amenzi în momentul în care refuză vaccinarea, există sancţiuni mult mai dure. Părinţii care nu îşi vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă şi după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Mai departe, pe firul legii, pentru rele tratamente aplicate minorului se poate aplica o pedeapsă cuprinsă între trei şi şapte ani de închisoare. În instanţă se poate merge până la decăderea din drepturile părinteşti.
Direcţiile de sănătate publică şi medicii de familie vor fi şi ei sancţionaţi dacă nu vor monitoriza şi nu vor raporta aceste situaţii.
Odată cu această lege, Ministerul Sănătăţii îşi asumă responsabilitatea să asigure stocurile de vaccinuri necesare atât în timpul epidemiilor, cât şi în decursul unui an întreg.