ATENȚIE! Ce se întâmplă cu șoferii care urcă la volan după condamnarea pentru conducerea sub influența alcoolului

Decizia va deveni obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Șoferii condamnați penal definitiv pentru că au condus sub influența alcoolului riscă încă o pedeapsă sau o amendă penală dacă se urcă la volan pe drumurile publice după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare şi până la anularea efectivă a permisului de conducere, conform unei decizii pronunțate miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

 

Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 27/2021, pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, care va deveni obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Astfel, relatează Avocatnet.ro, conform deciziei ICCJ, șoferii care au fost condamnați pentru că au condus cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge vor putea primi o altă pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amendă penală, dacă sunt surprinși din nou la volan pe drumurile publice, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea primei infracţiuni şi până la anularea permisului de conducere.

 

Decizia vine în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel (CA) Cluj privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

 

Astfel, CA Cluj a solicitat ICCJ să se pronunțe dacă o persoană care a fost condamnată pentru că a condus pe drumurile publice, sub influența alcoolului, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, un vehicul pentru care avea nevoie de permis poate fi condamnată, din nou, dacă este surprinsă într-una din următoarele situații:

 

-în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă acesta i-a fost retras sau anulat;

-în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;

-în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă are un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv; sau

-în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă nu are dreptul de a conduce în România.

 

Șoferii pot fi condamnați, din nou, dacă sunt surprinși într-una dintre situațiile menționate după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei.

 

Atenție! Decizia pronunțată de ICCJ nu se aplică încă. După redactarea considerentelor şi semnarea ei, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie de la data publicării.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store