Șanse mici pentru Portariuc – Flutur în două tururi după noua decizie a Senatului

Se joacă tare, liberalii încearcă pe toate pârghiile să schimbe legea electorală pentru ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, social democrații se opun și le sugerează un exercițiu de memorie din 2015, când PNL a aprobat un singur tur. Statisticile scrutinelor anterioare arată că la un singur tur, primarii în exercițiu pleacă cu prima șansă.

 

Ceea ce înseamnă că la Botoșani, Ovidiu Portariuc ar mai obține un mandat. În cazul alegerilor în două tururi, votul electoratului s-ar împărți în două doar – Ovidiu Portariuc și Cătălin Flutur – iar șansele celui care-și revendică scaunul cresc vertiginos.

Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii, a decis luni, 8 februarie 2016 conducerea Senatului, în şedinţa Biroului Permanent, în condiţiile în care PSD a solicitat anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ iniţiat de PNL.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, că liberalii din Senat vor reveni, la începutul şedinţei de plen, cu solicitarea de a introduce pe ordinea de zi legea privind alegerile în două tururi, afirmând că va cere liberalilor din comisiile de specialitate să urgenteze raportul.

''Anticipam că PSD va trage de timp. Este o ruşine că face acest lucru. Să nu îţi asumi răspunderea unui vot în Parlament este un gest de laşitate, caracteristic PSD în ansamblul său. O să revenim cu solicitarea la începutul şedinţei de plen pentru a putea fi introdusă această lege şi o să le solicit colegilor mei din comisiile de specialitate să facă demersuri pentru urgentarea raportului pentru această lege", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, conform Mediafax.

PSD a propus anularea rapoartelor pentru proiectul de lege iniţiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi şi retrimiterea acestuia la comisiile de specialitate, a anunţat luni senatorul liberal Cristian Bodea la Parlament, în timpul şedinţei Biroului Permanent al Senatului. Întrebat care este argumentul pentru această procedură, Cristian Bodea a spus că "argumentul politic e o tragere de timp".


"Va merge la comisii, va mai sta trei săptămâni la Comisia juridică şi la Comisia de constituţionalitate, o vor mai învârti, o votăm prin martie, se duce la Cameră, mai trag şi ei de timp şi prin septembrie s-ar putea să iasă cu două tururi", a mai spus senatorul.