ANCHETELE ANULUI : Pensii astronomice pentru foştii magistraţi – lista beneficiarilor

 

În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Unii lucrează o viaţă pentru o pensie de ceva peste 500 de lei, alţii, pe baza veniturilor primite în ultima lună de serviciu, primesc de la stat peste 10.000 de lei. Se întîmplă la Botoşani, unde foştii magistraţi beneficiază într-o lună de o pensie pe care majoritatea celorlalţi vîrstnici din judeţ nu o iau nici măcar într-un an de zile. Veniturile judecătorilor şi procurorilor ieşiţi din cîmpul muncii au reprezentat întotdeauna în subiect tabu. Deşi sînt suportate de la bugetul de stat, ele au au fost ţinute secrete de autorităţi. Motivul ar putea fi unul cît se poate de uşor de înţeles. Cuantumul acestora este realmente uriaş faţă de cel al majorităţii vîrstnicilor din Botoşani.
Tribunalul Botosani (Medium)Fostul şef al PNA cel mai bine plătit pensionar magistrat din Botoşani
fost procuror Ioan Amarie (Medium)
Topul pensionarilor magistraţi din Botoşani este deschis de Ioan Amarie, fostul procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, instituţie înfiinţată în perioada Guvernului Adrian Năstase. La cîteva luni după trecerea PSD în opoziţie, în august 2005, acesta a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din toate funcţiile, în vederea pensionării. Amarie avea atunci doar 53 de ani. Fusese timp de trei ani şef al PNA şi avea cam trei decenii de activitate în magistratură. În trecut activase inclusiv la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Dorohoi. Ioan Amarie beneficiază de o pensie de nici mai mult, nici mai puţin de 17.969 de lei. Poziţia a doua este ocupată de fostul prim procuror al Pachetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani Constantin Roman. Acesta a ocupat funcţia pînă în 2005, cînd s-a pensionat şi primeşte din partea statului 12.263 de lei în fiecare lună.
Au pensii cît n-are primarul salariufost judecator Constantin Talanca (Medium)

Alţi cinci magistraţi din Botoşani beneficiază de pensii care trec de 10.000. Printre aceştia îi regăsim pe fostul judecător sindic Valentin Cojocaru, fosta judecătoare financiară a Curţii de Conturi Elena Moscaliuc, trecută ulterior la secţia comercială a Tribunalului Botoşani sau fostul prim procuror adjunct Gheorghe Ohriniuc. Li se mai adaugă Olimpia Samoilă şi Titus Pungă. Nu au atins limita de 10.000 de lei, dar au pensii cît nu primesc, de exemplu, salarii primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, foşti şefi din justiţia botoşăneană. Printre alţii, este vorba de Victoria Bordianu şi Constantin Talancă, ambii foşti vicepreşedinţi ai Tribunalului Botoşani, cu pensii de peste 9.000 de lei.
Cum e posibil aşa ceva?
fost judecator Laurentiu Curelariu (Medium)
Simplu : datorită legii. În statutul judecătorilor şi procurorilor se stipulează foarte clar că „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vîrstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Practic, magistraţii iau pensia în funcţie de salariul din ultima lună. Cum acesta trece la unii magistraţi botoşăneni de 10.000 de lei, atunci şi pensia este una pe măsură. În tot acest timp, majoritatea botoşănenilor care se pensionează bineînţeles că nu pot primi pensie în funcţie de salariul din ultima lună. Lor li se ia în calcul şi venitul din urmă cu 20 sau 30 de ani, astfel încît se ajunge ca pensia medie la Botoşani să fie de doar 500 de lei.
Un pensionar, două pensiifost judecatorul Gheorghe Ghinet 2
Ca şi cum toate acestea nu ar fi îndeajuns, o bună parte a magistraţilor ieşiţi din cîmpul muncii cu acest statut beneficiază practic de două pensii, una ca fost procuror sau judecător, plătită de la bugetul de stat, la care se adaugă şi aşa numita pensie de stat, achitată de la bugetul de asigurări. Astfel, de exemplu Gheorghe Ghineţ primeşte 2.364 de lei de la stat şi 7.265 de lei ca fost magistrat. Explicaţia ar fi aceea că respectivii au lucrat nu doar în magistratură, ci şi în afara acesteia, iar acum beneficiază de pensii de la ambele locuri de muncă.
Ieri judecători sau procurori, astăzi avocaţi

Pe de altă parte, unii magistraţi pensionari continuă să activeze în justiţia botoşăneană. De această dată o fac ca avocaţi. Printre cei care au prestat astfel de activităţi după pensionare se află foştii judecători Gheorghe Gavril, Constantin Talancă, Olimpia Samoilă şi Laurenţiu Curelariu sau fost prim procuror Constantin Roman.
Salarii babane, pensii pe măsură

Atît timp cît legea va permite pensiile magistraţilor vor cotinua să fie astronomice în comparaţie cu cele ale majorităţii botoşănenilor de vîrsta a treia. Aceasta deoarece salariile judecătorilor şi procurorilor sînt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod obişnuit la Botoşani. Astfel, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în 2008 şi deci sînt aferente anului 2007, judecătorul Adrian Toporăscu, actual preşedinte al Tribunalului Botoşani, a avut un venit mediu lunar de aproape 8.885 lei, iar Vladimir Ţepoi, pe atunci preşedinte al Tribunalului, 12.455 lei. Atunci s-a motuivat că la salariile propriu zise s-au adăugat şi nişte sporuri cîştigate retroactiv în instanţă şi de aceea veniturile ar fi mai mari. Cît mai cîştigă un judecător în 2010 sau ce salariu a avut anul trecut e în bună parte un mister. Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii cele mai noi declaraţii de avere ale judecătorilor botoşăneni provin din 2009 şi în ele sînt menţionate cîştigurile din 2008.
Topul financiar al pensionarilor magistraţi
ciocan-cu-bani (Large)Ioan Amarie, procuror, fost procuror general PNA                  17.969 lei
Constantin Roman, procuror, fost prim procuror al judeţului  12.263 lei
Valentin Cojocaru, fost judecător sindic                                 10.907 lei
Elena Moscaliuc, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 10.594 lei
Olimpia Samoilă, fost judecător Tribunalul Botoşani               10.387 lei
Gheorghe Ohriniuc, procuror, a ocupat funcţie de conducere la Parchet10.178 lei
Titus Pungă                                                                         10.022 lei

Dragos Adochiţei, fost procuror                                             9.737 lei

Victoria Bordianu, judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.639 lei

Gheorghe Ghineţ, fost judecător                                            9.629 lei

Maria Pălimaru, fost procuror Parchetul de pe lîngă Tribunal 9.220 lei
Constantin Talancă, fost judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.088 lei
Mihai Chiroşcă, fost procuror                                               9.088 lei
Gheorghe Gavril, fost judecător, fost preşedinte al Tribunalului  8.980 lei
Laurenţiu Curelaru, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 8.735 lei
Filotia Ciobanu, fost judecător Tribunalul Botoşani                      7.989 lei
Rodica Iftime, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.824 lei
Eugen Marin, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.191 lei
Valeriu Ciopraga, fost procuror                                                  6.904 lei
Maria Ciopraga, fost judecător Tribunalul Botoşani                     6.691 lei
4.842 de lei este pensia medie a unui magistrat botoşănean
509 lei este pensia medie plătită la BotoşaniDe aproape 10 ori este mai mare pensia medie a unui magistrat decît cea medie a unui botoşănean care nu a fost judecător sau procuror.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pe parcursul anului 2010 Guvernul a încercat în repetate rînduri să diminueze pensiile, însă nu le-a avut în vedere doar pe cele uriaşe ale magistraţilor, ci ale tuturor românilor. S-a adoptat şi un act normativ prin care acestea trebuiau să scadă cu 15%, însă Curtea Constituţională a declarat prevederea drept ilegală astfel încît Executivul a renunţat la respectiva iniţiativă. În schimb, a mărit TVA de la 19% la 24%.