Amişculesei şi afacerile cu alcool din Botoşani la „România te iubesc” – VIDEO

 

Celebra emisiune „România, te iubesc” a dedicat o parte a ediţiei de duminică afacerilor cu alcool derulate la Botoşani. În cadrul materialului difuzat de Pro TV s-au prezentat afacerile lui Dumitru Amişculesei şi a celor derulate la Bucecea, două dintre cele mai mediatizate din acest an.


Evaziune naţională de 750 milioane de euro
Lichid de parbriz transformat în alcool după ce a fost lăsat la soare. Băut apoi cu bucurie de românii însetaţi, relatează postul de televiziune. Mii de oameni consumă băuturi contrafăcute, produse în căzi de baie sau în instalaţii improvizate. Pierderile sunt cauzate chiar de autorităţi, care au avut grijă ca legile să sune în aşa fel încât evazioniştii să prospere. Două milioane de romani au abuzat sau abuzează de alcool, asta înseamnă peste 10% din populaţie, iar vânzările de băutură sunt şi ele consistente în România. Şi cu toate acestea, statul român încasează puţin din accizele pe alcool. Şi investeşte la fel de puţin în sănătea oamenilor atinşi de viciu şi de efectele acestuia. Evaziunea fiscală în zona alcoolului este estimată la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce în spitale sau programe de prevenţie.


Lichid de curăţat utilaje transformat în rom şi votcă
Acum câteva luni, în Botoşani au avut loc descinderi ale Poliţiei, iar rezultatul lor parcă nu a mirat pe nimeni. Pieţe, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votcă şi rom produse într-un depozit clandestin de lângă Mănăstirea Popăuţi. Modul de lucru era pe cât de simplu, pe atât de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amişculesei cumpăra lichid pentru curăţat utilaje, alcool aşa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome îl transforma în votcă şi rom, spun procurorii. Prim-procurorul Botoşaniului ştie cum astfel de substanţe ajungeau pe piaţă. Pentru a putea fi vândut fără accize, alcoolul etilic produs în scopuri industriale trebuie să fie supus unor transformări în aşa fel încât să nu mai poată fi folosit pentru consumul uman. Numai că în România este permisă o astfel de denaturare, care nu numai că nu alterează proprietăţile alcoolului, dar de multe ori îl face mai atractiv pentru consumatori.
Numai în patru luni, anchetatorii au identificat o evaziune fiscală de cel puţin 1 milion de euro. 1 milion de euro în patru luni la un singur afacerist din Botoşani. De faţadă, acesta avea o măcelărie, însă în spate măcelăria vindea votcă. Cum este este posibil ca în 2011, românii să bea votcă din lichid de curăţat? Simplu, cu ajutorul statului.
Continuarea materialului "România, te iubesc" despre bolile la pahar o găsiţi în video de mai jos.