Amenzi usturătoare pentru asociaţiile de proprietari

 

Asociatie de ProprietariNu mai puţin de 16 asociaţii de proprietari riscă amenzi usturătoare din partea municipalităţii din cauză că au refuzat sa efectueze procesele verbale de predare-primire a încasărilor care se fac la facturarea energiei termice. Potrivit conducerii primăriei, societatea Termica ar fi singura din ţară care nu îşi facturează clienţii în mod direct. Iar prin aceste intermedieri efectuate de către asociaţiile de proprietari, o parte din bani s-ar duce la plata salariilor angajaţilor acestor organizaţii, bani care s-ar pierde în cazul încheierii de convenţii individuale între abonaţi şi furnizorul de servicii. Situaţia s-a dorit a fi remediată prin adoptarea unei Hotărîri de Consiliu Local din anul 2009 care ar fi impus tuturor asociaţiilor de proprietari să încheie aceste protocoale pînă la data de 1 septembrie a anului precedent. Au refuzat categoric să facă acest lucru, un număr de 16 asociaţii din municipiu, care momentan riscă amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei.

Florin Ghiorghiţă, viceprimar BotoşaniAceste asociaţii refuză acest lucru din varii motive, precum faptul că preşedintele asociaţiei, comitetul, administratorul contabil îşi vor pierde principala sursă de finanţare, aceşti preşedinţi şi administratori contabili probabil nu sunt în stare să furnizeze şi să încheie acea cheie de predare a datoriilor către Termica, pentru că o parte dintre ei ori au refuzat facturarea penalităţilor ori facturarea cotelor comune la fiecare asociaţie sau proprietar”, susţine Florin Ghiorghiţă, viceprimar muncipiul Botoşani.

Punctual, edilul local şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de colaborare chiar a preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Botoşani, preşedinte şi al asociţiei de proprietari numărul 1 din municipiu. „Nu cred că există cadru legal pentru a se face acest lucru, practic întîi ar fi trebuit să aibă loc nişte negocieri pentru ca anteriorul contract să fie reziliat, ori cum acela încă este valabil, consider că acest lucru estediaconu (Medium) un abuz”, se apără Petrică Butnariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Botoşani. Petrică Butnariu este însă contrazis şi de directorul societăţii Termica.

Din moment ce există cadru legislativ, care a intrat în vigoare încă din luna iunie a anului precedent, eu cred că ar trebui să îl respectă, indiferent dacă este pe placul nostru sau nu, actualul contract l-a anulat pe cel dintîi astfel încît nu cred că există probleme din acest punct de vedere, ba chiar noi am reuşit să încheiem cîteva contracte de acest gen cu mai multe asociaţii de proprietari care îşi desfăşoară în continuare activitatea în bune condiţii fără a fi afectate de aceste convenţii”, susţine şi Ioan Diaconu, director SC Termica SA.

Şeful societăţii Termica recunoaşte însă că, există şi asociaţii de proprietari care nu au înregistrate debite la furnizorul de căldură şi se descurcă cu facturarea la zi a abonaţilor.