Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.
Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Pentru Alexia începe o nouă etapă lungă și anevoioasă: partea de recuperare medicală. Serviciile medicale pentru acest proces îndelungat au fost oferite familiei Tudose de Monclinic Botoșani.
Zi de zi, Alexia va fi ajutată de echipa de medici de la această clinică de recuperare medicală din municipiu să revină la viața dinaintea accidentului rutier, care i-a adus primul obstacol major din viață. O vor ajuta să se recupereze echipa de specialiști din cadrul Monclinic printre care se află Ioana Iftime, medic de recuperare, Radu Malancea, medic de ortopedie și traumatologie dar și Maria Hrihoreanu, kinetoterapeut.
„Procesul de recuperare pentru Alexia va fi un proces lung. Deocamdată ne concentrăm pe restul corpului, decât pe cele două brațe, ca să o pregătim încet, încet pe ceea ce înseamnă recuperarea brațelor ei. Deocamdată multă vreme vom face în continuare kinetoterapie și terapii manuale, fără aparatură cu proceduri electrice. Deci, terapie prin mișcare”,
Ioana Iftime, medic de recuperare medicală
Urmează o perioadă lungă pentru Alexia dar și pentru familia care îi este aproape necondiționat. Pentru că urmările accidentului rutier le resimt deopotrivă atât părinții cât și fratele care s-a aflat în autocar. Cu toții vor avea nevoie de consiliere psihologică pentru a-i putea oferi Alexiei puterea de a lupta, pentru a reveni la o viață care să se înscrie în firesc.
„După cum bine știți, nu există prea multe precedente în cazul ei. În general, în recuperare ne facem planul în funcție de obiective. Avem un obiectiv pe o lună de zile, un alt obiectiv pentru trei luni de zile. E un proces de luni de zile cu siguranță, poate de ani chiar. Acum obiectivul nostru este să o întreținem până când scapă de orteze, până când avem undă verde de la medicul ei chirurg să începem efectiv recuperarea pe mâini și pe brațe. Și în continuare o să vedem, mergem pas cu pas. Este o provocare medicală, cu siguranță, ne bucurăm că putem să o ajutăm, încercăm și sperăm să ajutăm și să-i fim alături. Pentru că pașii sunt mici și are nevoie de un mediu sigur în care să fie susținută și protejată”,
Ioana Iftime, medic de recuperare medicală
Pe Alexia, administratorul Monclinic, Mona Vrăjitoriu a „cunoscut-o” încă dinainte de accidentul rutier. La un Bal al Bobocilor organizat de Colegiul Național AT Laurian la care fetița alături de fratele ei au dansat împreună, entuziaști și frumoși, fără să știe că se vor afla în fața celei mai mari provocări din adolescența lor.
„M-a marcat cazul, ca pe fiecare părinte. Dar cel mai mult, când am ajuns acasă fiul meu mi-a spus: mami, știi, fata care a dansat cu fratele ei și ți-a plăcut ție, ea este cea din accident. Chiar mi-a plăcut cum au dansat. Și atunci am stat și m-am gândit și am spus că acest copil are nevoie de o recuperare pe termen lung. Nu e o săptămână, două sau o lună, două. Am discutat cu dna doctor și întreaga echipă și am zis că ar fi bine să ne oferim, iar decizia le-a aparținut părinților și nu în ultimul rând dnei doctor Sidonia Susanu de la Iași”,
Mona Vrăjitoriu, administratorul Monclinic
Echipa de la Monclinic a decis să susțină în mod gratuit procedurile necesare pentru recuperarea Alexiei Tudose, atât cât va fi necesar pentru ca fetița să poată reveni la normalitate.
În paralel, familia a apelat și la un apărător legal pentru a avea reprezentare în instanță, atunci când dosarul penal privitor la accidentul rutier va ajunge la etapa de trimitere în judecată.
„Sunt persoana care mă ocup din punct de vedere juridic pentru a reprezenta acest caz în instanță. Am primit o reprezentare din partea familiei și pentru a-i reprezenta în fața presei, respectiv în fața unor anumite clinici medicale cu care urmează să avem de-a face în recuperarea fetei. Este deja un dosar penal pe rol, urmează ca acolo să fie făcute procedurile din partea Parchetului, din partea Poliției, iar noi ca și părți vătămate ne vom face apărările la momentul potrivit, după ce vom ajunge în fața organelor de cercetare penală, respectiv în instanță”,
Marian Jurgiu, reprezentantul convențional al familiei
Familia Tudose urmează să se constituie parte civilă în procesul penal care va fi deschis împotriva șoferului, în cazul în care se va constata că se face vinovat de producerea accidentului rutier.
Deocamdată, potrivit reprezentantului legal al familiei este prematur să se discute despre cuantumul daunelor materiale sau morale ce vor fi pretinse în instanță, în funcție de durata recuperării medicale pentru Alexia dar și gravitatea traumelor suferite de părinți sau frate.