Până la ora 16:00, au fost semnalate 16 evenimente ca făcând parte posibil din sfera unor abateri de natură electorală.
Dintre cele 16 fapte seizate, zece nu s-au confirmat, iar în patru cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 7.000 lei, pentru nerespectarea Legii 61/1991 precum și Legii 115/2015 (provocare de scandal, înmânarea buletinului de vot unei persoane care nu prezintă actul de identitate, consum de băuturi alcoolice în perimetrul secției de votare, continuarea propagandei electorale).
În trei dintre cazurile confirmate au fost întocmite dosare penale.
Astfel, pe raza localității Călărași a fost înregistrată o fată de distrugere, întrucât un cetățean a sesizat faptul că persoane necunoscute au introdus spumă poliuretanică în țeava de eșapament a celor trei autoturisme ce îi aparțin.
De asemenea, o faptă privind frauda la vot, pe raza localității Tudora. Președinta unei secții de votare a sesizat că un bărbat de 79 de ani și-ar fi exercitat dreptul la vot de două ori în secții diferite de pe raza aceleiași localități.
Pe raza localității Cristești, a fost sesizată o faptă de fals și uz de fals în înscrisuri oficiale. Mai exact, cererea pentru urna mobilă ar conține date care nu corespund cu realitatea, referitoare la numele persoanelor înscrise.
”Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. În legătură cu sesizările primite, vizând derularea procesului electoral, forțele de ordine acționează cu celeritate pentru verificarea și soluționarea acestora. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.”, transmit reprezentanții IPJ Botoșani.
Pe raza județului Botoșani procesul electoral se desfășoară în condiții normale în toate cele 427 de secții de votare.
Peste 700 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente în teren pentru asigurarea si menținerea ordinii și siguranței publice.
La nivelul întregului județ, dispozitivul zilnic a fost suplimentat cu efective pentru a preveni eventuale fraude electorale, mergând pe principiul situației operative înregistrate în perioada campaniei electorale.
De asemenea, au fost constituite 25 de echipe de cercetare, pregătite să intervină pentru combaterea oricăror fapte care contravin legii. Totodată, sunt constituite și rezerve de intervenție, în măsură să acționeze cu operativitate ori de câte ori va fi nevoie.
Pe drumurile publice din județ sunt organizate filtre ale polițiștilor rutieri dotați cu autospeciale cu aparate radar pentru monitorizarea traficului și prevenirea turismului electoral.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: