ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul

Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.

 

”Dacă nu ne plătește, în două săptămâni închidem acolo. Punct!”


”Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric ansamblul Bisericii Sfântul Gheorghe Botoșani” este titlul oficial al proiectului european care, printre altele, prevede restaurarea bisericii, restaurarea iconostasului bisericii, lucrări de reabilitare a turnului-clopotniță, împrejmuirea incintei.


Reprezentanții SC LDC Trust Construcții MV SRL susțin că se află într-o fază a operațiunilor chiar peste grafic, dar că municipalitatea înregistrează datorii de circa 1,2 milioane de lei pentru lucrări efectuate și facturate.


”Nu ne-a plătit din mai-iunie. Avem facturi neplătite la biserică. Haideți să facem simbolul orașului, nu? Că tot știu să fac biserici și se vede că am făcut treabă acolo (...). Eu anul acesta la Primărie am virat 500.000 de lei. Unde sunt banii aceștia? Și ei nu au bani pentru biserică. Nu ai bani la biserică? Va rămâne ca teatrul. Dacă nu ne plătește, în două săptămâni închidem acolo. Punct!”


Victor Mihalachi, reprezentant constructor.

 

Primăria a virat o parte din bani, pentru restul așteaptă avizul ADRNE


Aceasta a adăugat că, potrivit contractului, Primăria Botoșani este obligată ca în termen de 30 de zile să îi achite facturile, prevedere care nu se respectă.


Edilii susțin că în cursul zilei de marți au virat deja 400.000 de lei din suma menționată. Pentru restul banilor este necesar acordul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) în vederea modificării bugetului inițial.


Mai exact, față de estimările inițiale s-au făcut economii la unele capitole, iar excedentul trebuie mutat la capitolele în care este nevoie de fonduri, iar operațiunea nu poate fi realizată fără acordul ADRNE.


Primăria a centralizat situația pe toată lucrarea, a refăcut bugetul și urmează să obțină avizul ADRNE.


”Au fost lucrări prevăzute, de exemplu, pe utilități și s-au cheltuit din 300.000 doar 120.000 și a rămas un rest de 180.000 de lei și trebuie din nou refăcut bugetul. Nu sunt alți bani în plus, rectificarea aceasta ține doar de faptul că trebuie luate fonduri de la capitolul A și mutate la capitalul B”,


Bogdan Buhăianu, viceprimar Botoșani.

 

Constructorul dorește să termine lucrarea cu nouă luni înainte, ”numai să vrea ei”


10 august 2020 a fost data de începere a lucrărilor, iar 10 august 2022 este cea de finalizare.


Victor Mihalachi susține însă că planul său este ca întreaga investiție să fie finalizată până la sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, adică în prima decadă a lunii noiembrie:


”Sunt un om credincios, vreau să fac, dar trebuie să îmi plătesc oamenii, materialele, mai ales că multe s-au scumpit acum sută la sută și nu ne-au actualizat un leu”.


75%


este stadiul fizic al lucrărilor, potrivit constructorului.


Intervențiile la turlă ar urma să se finalizeze în două săptămâni, iar țigla să fie montată într-o lună. S-ar adăuga amenajarea pe orizontală din interiorul bisericii astfel încât în septembrie să se atingă un nivel de 90%.


”Numai să vrea ei. Dacă ei nu alocă finanțarea și mă aruncă încă un an, eu pot să lucrez cu doi oameni acolo și să stau încă un an de zile și ceilalți oameni îi iau și îi duc în altă parte, nu este o problemă”,


Victor Mihalachi, reprezentant constructor.


Potrivit acestuia, municipalitatea are restanțe pentru lucrările executate în lunile aprilie și mai.

 

1,5 milioane de euro

 

este, cu aproximație, valoarea totală a investiției

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL