În România, de-a lungul ultimilor ani, domeniul construcțiilor a cunoscut nenumărate fluctuații și schimbări.
Apariția obligativității de a angajă un diriginte de șantier și înăsprirea avizelor necesare pentru ridicarea unui imobil sunt doar câteva dintre ele. În acest sens, magazinul online eMenatwork.ro a realizat un studiu de piață pentru a află câte firme de construcții există în Botoșani și cât de interesați sunt locuitorii din județ de achiziționarea de materiale de construcții din mediul online.
Atunci când vine vorba despre demararea unor lucrări de construcție sau consolidare, angajarea unui diriginte de șantier reprezintă una dintre cele mai importante reguli de care orice proprietar trebuie să țină cont. Până la jumătatea anului 2015, această măsură era obligatorie doar în cazul proiectelor complexe, de anvergură. Odată cu modificarea legii nr. 10/1995, a fost introdusă obligativitatea existenței unui diriginte (coordonator) de șantier pentru orice tip de construcție, chiar și în cazul caselor de la țara.
Practic, cele mai importante sarcini pe care trebuie să le aibă un diriginte de șantier sunt:
Verificarea autorizației de construcție și a documentelor aferente
• Selectarea materialelor de construcții
• Supravegherea modului în care se desfășoară lucrarea
• Sesizarea unor eventuale probleme apărute pe șantier
• Verificarea respectării standardelor de calitate
• Oferirea de consultanță viitorului proprietar al construcției
Dirigintele de șantier este persoană cheie din întregul proces de construcție, fiind cel care se asigură că lucrarea decurge conform planului stabilit. Mai mult decât atât, acesta reprezintă proprietarul în față proiectantului, a muncitorilor, a furnizorilor de materiale etc. În cazul în care legea nu este respectată, persoanele în cauza pot fi pedepsite cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Cu ajutorul informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistica și a datelor înregistrate de Google în ultimele 24 de luni, magazinul online eMenatwork.ro a realizat o cercetare de piață care evidențiază, în linii mari, situația domeniului construcțiilor din județul Botoșani.
La jumătatea anului 2016, în județul Botoșani existau 160 de diriginți de șantier autorizați de Inspectoratul de Stat în Construcții. Din acest punct de vedere, Botoșani se situează pe locul 34 în topul județelor cu cei mai mulți specialiști, pe primul loc fiind București, iar pe ultimul Covasna. În ceea ce privește numărul firmelor de construcție existențe în județ, Botoșani se află pe poziția 36 la nivel național, cu o creștere de 2,35% a acestora în ultimii 5 ani.
Locuitorii din județul Botoșani au devenit din ce în ce mai interesați de achiziționarea materialelor de construcție necesare din mediul online, dovadă fiind creșterea volumului de căutări cu 10,11% în ultimele 12 luni. Din acest punct de vedere, Botoșani ocupă locul 25 la nivelul întregii țări.
De ce își doresc oamenii să cumpere astfel de produse de pe Internet și renunță la obiceiul de a mai merge în magazinele obişnuite? Răspunsul este cât se poate de simplu. Economisesc timp, intră rapid în posesia produselor dorite și, de foarte multe ori, beneficiază de prețuri avantajoase.