Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a depus o adresă la Ministerul Agriculturii pentru rediscutarea Legii vânzării terenurilor agricole, informează Agerpres.
"Deocamdată noi respectăm niște etape. Săptămâna trecută am trimis o adresă către Ministerul Agriculturii în care i-am rugat să înceapă rediscutarea Legii 17 și, ca să vedeți, cred că s-a luat și Phil Hogan (comisarul european pe agricultură n.r.) după mine, pentru că a declarat la vreo două zile că vânzarea terenurilor agricole este o problemă a României și nu a comunității europene. Și eu știam lucrul acesta pentru că m-am mai dus o dată la Bruxelles cu jalba în proțap să spun de ce România este obligată să vândă pământ străinilor. Și ca să nu zic că am fost dat afară, mi s-a răspuns așa: problema vânzării terenurilor către străini este o problemă națională și nu comunitară. Sub umbrela regulamentului european, practic este o scuză a neputinței celor care ne conduc, a celor care merg cu capul plecat, ce fac lustrul la pantofi când se duc la Bruxelles", a spus Laurențiu Baciu.
Șeful LAPAR a precizat că în ultima perioadă s-a intensificat vânzarea de terenuri către străini.
"S-a ajuns acum să nu se mai cumpere teren cu hectarul, se cumpără cu ferma. E un american pe la Botoșani care a cumpărat 10.000 de hectare într-o săptămână. Ar trebui să fie interzis, indiferent că e persoană fizică sau juridică", a adăugat Laurențiu Baciu.
În 11 februarie, compania Southern Harvest, o subsidiară a fondului american de investiții american Anholt Services, a anunțat că a mai achiziționat 2.700 de hectare de teren agricol în România în urma a două tranzacții separate, potrivit informațiilor publicate pe PRNewswire.Grație acestor achiziții, suprafața de teren deținută de Southern Harvest în România a crescut cu 45%. Compania precizează că o suprafață importantă a noilor terenuri este cultivată în sistem organic și intenționează să continue să cultive terenul în aceeași modalitate. În luna aprilie 2014, la câteva luni după ce Romania a liberalizat vânzarea terenurilor agricole către persoane private străine, Southern Harvest a achiziționat o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare de teren arabil în România, ca urmare a două tranzacții separate. Potrivit informațiilor apărute atunci în presă, era vorba de două ferme din județul Botoșani.
România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren agricol în România, pe primele locuri se află Italia, urmată de Germania și de țările arabe. Cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timiș, Vaslui și Arad. În prezent, în România, prețul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în țările UE depășește și 30.000 de euro. România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafață arabilă.