Ada Macovei lasă figurinele de ceară fără spectatori - AFLĂ cum

 

Una dintre cele mai de succes expoziţii ale Muzeului Judeţean este cea cu figurinele de ceară, care a atras mii de botoşăneni. Totuşi, dacă în anii trecuţi expoziţia a adunat peste 7.000 de vizitatori, preponderent copii, anul acesta interesul a scăzut la jumătate. Conducerea muzeului susţine că învăţătorii sau dirginţii nu îşi mai îndeamnă elevii să meargă la astfel de evenimente pentru că, spun ei, le este interzis de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) să mai ceară bani de la copii pentru astfel de activităţi.

Anul acesta, elevii abia mai pun piciorul la Galeriile de Artă, unde este găzduită expoziţia de figurine de ceară. Conducerea muzeului susţine că cea mai mare parte dintre vizitatori sunt copii, care vin în grupuri organizate şi din acest motiv se trimit invitaţii la toate şcolile şi grădiniţele în oraş. Însă de această dată eforturile lor nu au avut nici un rezultat. „O altă d-nă învăţătoare îmi dădea o explicaţie absolut… că nu au voie să ceară bani de la copii. Păi dacă îi propui copilului să meargă într-o vizită la muzeu, orice părinte şi un copil de grădiniţă îşi dă seama că vizita la muzeu nu e gratuită. Adică se feresc profesorii şi învăţătorii să ceară bani de la copii motivând că este o circulară de la inspectorat care nu le dă voie”, a mărturisit Lucica Pârvan, directoarea Muzeului Judeţean.
Câştig de 2.000 de lei de pe urma expoziţiei cu figurine de ceară
Conducerea IŞJ interzice ca învăţătorii sau profesorii să strângă bani de la elevi pentru fondul clasei, materiale de curăţenie sau educative. Însă această regulă este dusă uneori la extrem. Spre exemplu, anul acesta la Muzeul Judeţean a „poposit” o expoziţie de figurine de ceară aduse tocmai din Sankt Petersburg. În urmă cu doi, exponatele au fost atracţia numărul unu a Botoşaniului. „Noi am mai avut o expoziţie cu figuri de ceară. Nu tot astea de acum pentru că şi în cazul expoziţiei figurilor de ceară sunt mai multe expoziţii care circulă în România şi ei fac în aşa fel încât să nu se ducă de două ori în acelaşi oraş cu aceleaşi exponate. Având mai multe îşi pot permite. Prima dată când au fost aici la noi la Botoşani am avut parcă vreo 7.000 de vizitatori. A fost şi impactul mare pentru că era prima dată la Botoşani. La aproape trei săptămâni de expoziţie a avut vreo 2.000 de vizitatori şi ea mai are de stat încă două săptămâni în afară de săptămâna asta”, a declarat Lucica Pârvan. Până în prezent, veniturile obţinute de către instituţia culturală de pe urma acestei expoziţii ajung la suma de 2.000 de lei, bani care reprezintă 25% dintre încasările pe bilete.

Elsa ŞEICA