Actrița care s-a format în atelierul din Botoșani: Atunci a început toată povestea și atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac!GALERIE FOTO

Drumul ei în deslușirea tainelor actoriei a început încă de pe băncile școlii, atunci când s-a hotărât să dea o audiție pentru trupa de teatru a liceului în care învăța, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani..

 

Actrița Andreea Șovan a fost invitată în emisiunea Întâlnire cu arta, realizată de Georgiana Ioniță, unde a povestit atât despre drumul pe care a trebuit să îl parcurgă până în prezent, cât și despre planurile ei de viitor.

 

Andreea Șovan este actriță de teatru și film, născută pe 13 septembrie 1988 în Botoșani. A absolvit Universitatea ”Babeș Bolyai” în 2010 și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în 2014. Printre proiectele din cinematografie, amintim: ”Femei”, ”The Nun” (2018), ”Eunoia” (2015) și ”Britain's Bloody Crown” (2016).

 

Un loc aparte l-a ocupat destăinuirea actriței despre modul frumos în care teatrul a ajutat-o să se dezvolte în adolescență și cum i-a influențat această artă viața.

 

 

 

 

Decizia care avea să îi schimbe viața

 

Drumul ei în deslușirea tainelor actoriei a început încă de pe băncile școlii, atunci când s-a hotărât să dea o audiție pentru trupa de teatru a liceului în care învăța, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Născută și crescută într-un oraș în care teatrul pentru tineri are o tradiție, Andreei nu i-a fost greu să aleagă această cale, relatează și Spectacola.ro.

 

“Este o trupă de teatru acolo, condusă de o actriță care este și regizor și pedagog, Lenuș Teodora Moraru, și de soțul ei Gelu Râșca, care este scenograf. De pe atunci există trupa aceasta pentru liceeni, pentru elevi. Am participat, am luat castingul, în clasa a noua și de atunci, a început toată povestea asta a mea cu teatrul și atunci mi-am dat seama, că asta vreau să fac”, a declarat Andreea Șovan, în cadrul emisiunii.

 

Participarea la acest casting avea să îi marcheze parcursul în viață Andreei, cei doi soți devenindu-i prieteni și mentori, după cum declară chiar ea: “Practic, a fost o întâlnire fericită, cu niște oameni care au fost, și încă îmi sunt mentori, pentru că și acum mă reîntorc la ei, de fiecare dată, în vacanță sau vorbim la telefon. Și  chiar atunci, când am o problemă sau am nevoie de un ghid, tot pe Lenuș o sun și ea, încă mă ghidează în viață”.

 

"Nu era vorba să devii vedetă sau să joci pe o scenă neapărat, cât era foarte importantă chestia asta de a te conecta cu celălalt".

 

Tot în cadrul aceleiași emisiuni, actrița a vorbit despre beneficiile acestor cursuri de teatru, asupra dezvoltării personale, mai ales, la copii și adolescenți. Chiar dacă la vremea respectivă, nu era cunoscut acest termen, pe ea experiența trăită a ajutat-o enorm atât în viață, cât și în evoluția ei personală, ca om și artist.

 

“Cred că e vital! Ce făceam noi atunci, acum 10-15 ani, era practic, o formă pilot. Acum, noi îi spunem dezvoltare prin teatru, dezvoltarea aptitudinilor, nu știu...sunt niște cursuri, există o nouă terminologie. Nu era vorba să devii vedetă sau să joci pe o scenă neapărat, cât era foarte importantă chestia asta de a te conecta cu celălalt. Pentru că prin exercițiile teatrale, înveți într-adevăr o variantă scurtă de a te conecta cu oamenii, în mod real. Multă lume merge la cursuri de teatru sau este pasionată de zona asta, tocmai pentru că descoperă niște instrumente, niște experiențe, niște feluri de a te conecta rapid și real cu cineva, iar asta este o nevoie pe care cred ca o avem toți.  Nevoia de conexiune, că de socializare sună superficial. Nevoia de autenticitate și de a ne vedea și auzi”, a mai dezvăluit ea.

 

 

 

 

Cum poți gestiona emoția prin teatru

 

Un foarte mare plus,  pe care îl poate aduce un astfel de curs este și acela de a-ți gestiona emoțiile. Așa cum mărturisește frumoasa actriță, ea are emoții chiar și acum, după atâția ani, dar așa cum ne dezvăluie ea din tainele tehnicilor actoricești:  “Șmecheria e că învățăm prin tehnicile teatrale și antrenamentul nostru, cum să le înglobăm, nu neapărat să le ținem în frâu, pentru că trebuie să le lași să iasă într-un rol ci să ne obișnuim cu ele, să le integrăm în ceea ce suntem”.

 

 

(Foto: Facebook / Andreea Șovan)