Proiectul a urmărit îmbunătățirea colaborării transfrontaliere în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului Acțiuni comune pentru prevenirea dezastrelor naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană (cod proiect 2SOFT/4.2/179).
Implementarea proiectului, desfășurată în perioada Martie 2020 – Mai 2023, s-a realizat pe baza unui consorțiu format din 4 parteneri: Comuna Concești, județul Botoșani; Comuna Havârna, județul Botoșani; Consiliul Local Mămăliga, districtul Cernăuți, Ucraina; și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani. Bugetul total aprobat al proiectului este în valoare de 549.334,02 EUR, din care 494.400,61 EUR (aproximativ 2.441.844,61 RON / 20.161.894,18 UAH) finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina ENI-CBC 2014-2020.
Proiectul a urmărit îmbunătățirea colaborării transfrontaliere în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, acesta incluzând dotarea departamentelor specializate din cadrul primăriilor comunităților române și ucrainene implicate în proiect cu echipamente de intervenție necesare în caz de urgență (autospeciale de intervenție, echipamente de salvare, echipamente de protecție pentru pompieri etc.) Totodată, în cadrul proiectului s-a realizat modernizarea bazei de instruire din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi din subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani.
A fost vizată îmbunătățirea colaborării transfrontaliere la nivelul întregii regiuni de frontieră în zona de competență a partenerilor implicați, activitățile realizate implicând organizarea unor schimburi de experiență între specialiștii desemnați de fiecare instituție parteneră în parte. De asemenea, proiectul a implicat susținerea de către ISU Botoșani a unei sesiuni de instruire în domeniul prevenirii situaților de urgență, ce a fost organizată în cadrul bazei de instrucție a Detașamentului de Pompieri Dorohoi, modernizată în cadrul aceluiași proiect. La sesiunea de instruire au participat persoanele cu atribuții de intervenție în situații de urgență din comunitățile locale implicate în proiect.
Considerăm că acest proiect este dovada bunei colaborări transfrontaliere inițiate și dezvoltate în regiunea județului Botoșani a României și regiunea Novoselita din Ucraina, ținând cont de faptul că toate activitățile propuse au fost implementate iar rezultatele așteptate au fost atinse, în ciuda evenimentelor cu impact internațional desfășurate pe perioada de implementare a proiectului, respectiv pandemia cu virusul SARS-CoV-2 și conflictul armat în desfășurare de pe teritoriul Ucrainei.