400 de milioane de euro pierduți, Iftime dă de pământ cu șefii CJ și Nova Apaserv: Eșec catastrofal

Într-o postare pe rețelele de socializare, Valeriu Iftime atrage atenția asupra milioanelor de euro pierdute de Nova Apaserv.

 

Afaceristul face referire la vizita ministrului Mediului la Botoșani când s-a încercat ascunderea sub preș a acestei probleme:

 

Redăm mai jos integral postarea lui Valeriu Iftime, cu precizarea că intertilurile ne aparțin:

 

Povestea „eșecului catastrofal”

 

Compania de apă din Botoșani poate atrage, în cel mai bun caz, 30-40 de milioane de euro, bani europeni, dintr-un total de 430 de milioane disponibili în două exerciții financiare

 

 

Acest eșec catastrofal, dureros pentru botoșăneni, i-a fost prezentat ministrului Mediului drept ”fazare”

 

Bănuiesc că știți gluma aceea cu cuplul care se duce la o agenție de turism și spune că vrea să meargă la Paris, că știu ei cum e treaba, iar angajatul agenției încearcă să se lămurească:

 

 

„Știți, deci ați mai fost?”, „Nu, dar am mai vrut!”. Cam așa a decurs dialogul ministrului Mediului, Mircea Fechet, aflat în vizită la Botoșani, cu oficialii de la Consiliul Județean pe tema banilor europeni atrași de compania de apă.

 

 

Totul a plecat de la întrebarea domnului ministru: câți bani a contractat Botoșaniul pentru reabilitarea rețelelor de apă din programul actual POIM? Răspunsul a fost direct, dat chiar de doamna președintă a CJ: ”250 de milioane de euro”. Eu, care știam bine tema, nu ca să fiu împotrivă, ci pur și simplu pentru acuratețea datelor sau pentru normalitatea discuției, am spus: ”Sunt zero euro!”.

 

 

Niciun ban luat

 

Și acum aș vrea să explic încă o dată. În exercițiul financiar actual, adică până anul ăsta inclusiv, prin POIM, compania de apă din Botoșani a ratat complet proiectul de finanțare, deci nu a luat nici un ban! Din cei aproximativ 260 de milioane de euro, nu au luat nici un ban! Nici n-au semnat contractul!

 

Iar acum, când întreabă ministrul, ca și pentru public, vin cu o poveste: ”Da, dar, știți, îi fazăm!”, adică îi vom lua în exercițiul financiar viitor. Ceea ce, iarăși vreau să explic, e pur și simplu fals! Pentru exercițiul financiar viitor, care începe de la anul, în momentul acesta sunt contracte într-adevăr fazate de peste 7 miliarde, la un buget de 1.6 miliarde. Ce înseamnă asta? Înseamnă că sunt companii de apă din România care au deja contracte în derulare, care au făcut deja cheltuieli din programul actual POIM și care chiar și-au fazat diferența pe programul următor, care se va numi POD. Noi, la Botoșani, nici măcar n-am semnat contractul de finanțare. Vă dați seama că pentru cei care au deja semnate contracte de lucrări (nu de finanțare, ci de lucrări!), viteza de absorbție va fi mult mai mare. Așa că, la un buget de 1,7 miliarde de euro, pentru care sunt deja contractate 7 miliarde de euro, ce bani să mai "fazeze" Botoșaniul, care încă nu are nici măcar contract de finanțare?

 

 

Semnal de alarmă

 

În opinia mea - și cred că știu bine subiectele astea - nu văd cum ar putea Botoșaniul să ia mai mult de 30-40 de milioane de euro pentru a face ceea ce și-au propus privind reabilitarea rețelelor de transport, a stațiilor de tratare sau a aducțiunilor de apă din județ. Așa că, din cele peste 400 de milioane de euro care trebuiau să fie aferente exercițiului financiar actual (prin POIM - 260 de milioane) și celui viitor (prin POD - 170 de milioane de euro), noi sper că o să luăm - deci sper, dar și aici am emoții foarte mari - maxim 40 de milioane.

 

 

Eu am mai prezentat public tema aceasta și repet, ca să nu las loc vreunei interpretări: nu e vorba de vreun substrat politic! Pur și simplu, ca om care știu bine tema asta a alimentării cu apă și ca botoșănean, mă simt obligat să trag acest semnal de alarmă: nici măcar nu ne putem gândi că vom avea o alimentare cu apă așa cum trebuie și de care avem atâta nevoie, atât timp cât nu găsim undeva surse financiare solide pentru refacerea infrastructurii. Și când ajungi să atragi numai maxim 30-40 de milioane de euro dintr-un total de 430 de milioane pe care i-ai avut la dispoziție, atunci chiar cred că problema e foarte gravă și că nu putem s-o băgăm sub preș! Despre asta e vorba, a transmis Valeriu Iftime.