Consiliul Judeţean deţine forma finală a Studiului de Fezabilitate a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Botoşani”, putând aproba, odată cu aceasta, indicatorii tehnico-economici ai megaproiectului. Documentaţia a fost avizată de Ministerul Mediului şi Pădurii, cu ajustările solicitate de la Bucureşti, botoşănenii aflând acum că pentru sistemul de colectare, reciclare şi depozitare a deşeurilor din judeţ Uniunea Europeană va oferi peste 20 de milioane de euro.
Proiectul – „o gură de oxigen”
Valoarea totală a proiectului, în preţuri la nivelul lui 2009 este de 37,1 milioane de euro, diferenţa de fonduri urmând să provină de la guvern, dar şi de la unităţile administrative din judeţ. „Din datele pe care le avem, contractul de finanţare a acestor lucrări se va semna în luna noiembrie, odată cu proiectul similar al celor de la Suceava. Cel mai mare câştig al judeţului Botoşani constă în structura modernă, ce va fi pusă la punct pentru ca să avem un judeţ cura , dar si banii, ce vor da de lucru botoşănenilor, fiind ca o gură de oxigen pentru aceasta perioada dificila cu care ne confruntam”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean.
Rampă ecologică de 18 hectare
Proiectul include realizarea unor obiective de mare anvergură dar şi achiziţionarea unor echipamente şi servicii. O rampă ecologică de depozitarea deşeurilor din întreg judeţul, de peste 18 hectare va fi construită în extravilanul comunei Stăuceni, cu toate sistemele şi anexele necesare, inclusiv o staţie de sortare a deşeurilor pre-colectate selectiv. Noua rampă va fi compusă din trei celule, prima urmând să funcţioneze până în 2019 şi având o capacitate de peste 900.000 de tone. La Săveni, Ştefăneşti, Dorohoi şi Flămânzi vor fi realizate patru staţii de transfer, sau depozitare temporară, având capacitatea între 6.500 şi 31.000 de tone. Documentaţia prevede achiziţionarea a peste 7.000 de euro-containere pentru reziduuri şi deşeuri de ambalaje, a aproape 23.000 de lădiţe pentru compostat deşeurile verzi, precum şi a 23 de camioane ce vor face colectarea în mediul rural dar şi legătura dintre staţiile de transfer şi rampa judeţeană.
Şeful CJ anticipează că la începutul anului viitor vor putea demara lucrările, astfel încât la finalul anului 2012 actuala rampă de gunoi a municipiului Botoşani să fie închisă şi să funcţioneze noile componente ale sistemului de gestionare a deşeurilor, conform cerinţelor europene.