10 milioane de euro au intrat în pămînt

 

Apa Grup a băgat anul trecut în pămînt circa 15 milioane de metri cubi de apă. Potrivit bilanţului apei alcătuit la finele lui 2010 societatea a facturat doar 7,5 milioane metri cubi de apă. Cantitatea efectiv vîndută reprezintă doar aproximativ 31-32% din ceea ce a intrat în sistem deoarece restul s-a pierdut. Conducerea societăţii dă vina pe vechimea considerabilă a conductelor pentru scurgerile uriaşe de apă. Majoritatea şi-au ieşit de mult din durata normată de funcţionare şi, după cum spune chiar directorul societăţii, sunt adevărate „dantele”.

 

 

Curenţii vagabonzi provoacă pierderi

 

 

Maricel Georgescu - Apa GrupZonele cu pierderile cele mai mari sunt centrul vechi, unde doar existenţa beciurilor face ca apa să nu băltească la suprafaţă. Apoi, de-a lungul liniilor de tramvai, din cauza pierderilor de electricitate, acţionează aşa-numiţii curenţi vagabonzi care corodează foarte mult magistralele. Unele conducte sunt mai vechi de un secol. „Nimeni nu a avut grijă de ele timp de o sută de ani. Sperăm ca odată cu implementarea programului ISPA, prin tot acest sistem nou de conducte, să reducem pierderile la jumătate”, ne-a declarat Maricel Georgescu, director general SC Apa Grup SA.

 

 

Ţinînd cont că preţul unui mtru cub de apă este de 2,7 ar înseamna că, financiar vorbind, anul trectu au intrat în pământ 40,5 milioane de lei, adică în jurul a 10 milioane de euro. Pierderile sunt însă incluse la fundamentarea tarifelor la apă şi canalizare.