Ziua Z: Patru botoşăneni şi jumătate se bat pe leafa de 6.000 euro de deputat european, peste 1.000 de angajaţi MAI păzesc scrutinul

Botoşănenii au astăzi posibilitatea să îşi trimită un om în Parlamentul European. Trei partide au pe lista de candidaţi persoane cu domiciliul în judeţul Botoşani.

 


Doi profesori, un biolog şi un medic veterinar, plus un avocat

Astfel, pentru Forţa Civică au intrat în cursă profesorul de 47 de ani Daniel Botezatu şi doctorul în biologie Oana Saucă din Săveni, în vârstă de 30 de ani. Cei doi ocupă locurile 6, respectiv 26 pe lista partidului menţionat. PNL îl are pe poziţia a şaptea pe Mihai Ţurcanu, medic veterinar, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, în timp ce Partidul România Mare îl propune pe profesorul de educaţie fizică Bogdan Constantin Ciobanu, în vârstă de 34 de ani, ocupantul locului 7 pe lista PRM. Pe jumătate botoşănean este şi avocatul Dumitru Bădrăgan, care ocupa poziţia a treia pe lista PER. El trăieşte în Constanţa, dar a copilărit în Botoşani. Un europarlamentar are o indemnizaţie lunară de 6.000 de euro.

Peste 1.100 de poliţişti pentru 420 secţii de votare

Peste 1.170 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenați astăzi, în tot județul, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția celor 420 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European.
De asemenea poliţişti și jandarmi se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. A fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 150 angajați MAI, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia o va impune.

Până la trei ani de închisoare pentru fraudarea votului

Poliţiştii reamintesc că, potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.
CITEŞTE ŞI:
 Mai mulţi arestaţi au cerut să voteze - AFLĂ câţi o vor face