Ziua Revoluției Române marcată și la Botoșani, revoluționar: Noi atunci în mai am predat țara la cheie / Libertate sau moarteVIDEO&FOTO

Manifestările pentru marcarea Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii din 22 decembrie 2021au fost organizate pentru cinstirea și comemorarea eroilor martiri care au murit la Revoluția Română din urmă cu 32 de ani.

 

Programul acestor activități a început puțin peste ora 11:00 cu adunarea oficialităților pe esplanada Palatului Administrativ alături de membrii Asociației ”22 – 25 Decembrie 1989” care au calitatea de revoluționari.

 

Anul acesta prezența la acest eveniment a fost una însemnată, comparativ cu anii trecuți, fiind văzuți aleși județeni sau locali, directori de instituții publice deconcentrate, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) dar și conducătorii județului și orașului.

 

Întreg grupul de oficiali s-a adunat la placa comemorativă de pe fațada Palatului Administrativ unde s-a ținut un moment de reculegere și a vorbit Vasile Halasanu.

 

„Aici, acum 32 de ani, cam pe la această oră (11:30, nota red.), a început și la noi mișcarea revoluționară din județul Botoșani. Alături de camarazii mei și de toți cetățenii din Botoșani această piață era plină. Noi aveam un singur gând: libertate sau moarte. Cei de o vârstă cu mine știu foarte bine că represiunile sistemului comunist erau foarte dure. Dar aveam în suflet libertatea acestui pământ”,

Vasile Halasanu, revoluționar

 

S-a dat citire tuturor botoșănenilor care au murit la revoluție în alte județe, iar Vasile Halasanu a încheiat spunând că „Noi atunci în mai, am predat țara la cheie. Mai departe s-a spus că a fost lovitură de stat, că a fost rebeliune, dar noi am fost cu inima curată. Ce a fost după aia, dv. știți mai bine”.

 

Ulterior s-a efectuat deplasarea la Biserica „Cuvioasa Parascheva” de pe Pietonalul Unirii unde prefectul Dan Nechifor a dat onor Gărzii Militare. După intonarea Imnului de Stat al României, ceremonialul religios a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți, printre care s-au regăsit și părintele protopop Petru Fercal sau preotul militar Teodor Cenușă.

 

„Să vedem viața ca dar și zilele ca dar de la Dumnezeu și să ne bucurăm de aceasta. A ales Dumnezeu ca această renaștere să fie făcută prin jertfă, oameni care au crezut și nu numai ei, ci mulți dintre noi am crezut aceasta și am râvnit aceasta. Dar oameni care au plătit cu prețul vieții. Acest dor, acest gând, această libertate de care astăzi ne bucurăm, pentru aceasta-i pomenim, pentru aceasta ne rugăm ca Dumnezeu să le ierte păcatele și să-i pomenească cu martirii cei din veac care au murit pentru adevăr și dragostea de neam”,

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul  

 

Tudor Maxim a avut singura alocuțiune din partea ”Asociației 20-25 Decembrie 1989”, după care au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din curtea lăcașului sfânt.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store