Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO

Cea mai mare sărbătoare a țării a început la Botoșani de la ora 10:30 când în Cimitirul Pacea s-au adunat o sumedenie de copii din centrele de plasament ale Direcției de Asistență Generală și Protecția Copilului (DGASPC) alături de oficialități și cadre militare.

 

Ziua Națională a României a debutat cu un moment dedicat eroilor căzuți pentru libertatea noastră, a celor de astăzi. A fost de fapt o premieră în seria acțiunilor care sunt organizate an de an de 1 Decembrie.

 

În semn de recunoștință față de înaintașii care au făcut posibilă România Mare, în jur de 70 de copii de la șapte centre de plasamanent din Botoșani, Dorohoi, Trușești și Pomârla au confecționat coronițe din cetină de brad, prinse în culorile tricolore.

 

Au venit îmbrăcați în portul popular.

 

„Copii au confecționat împreună cu cei care au grijă de ei, coronițe din cetină de brad cu decorațiuni tricolore. Activitatea este organizată de Instituția Prefectului, în colaborare cu Asociația Cultul Eroilor. Prezent este dl col. Gheorghe Timofte, președintele asociației, dlui va transmite un mesaj cu privire la semnificația zilei de astăzi și de ce ne aflăm în acest Cimitir al Eroilor, după care copiii vor depune la fiecare mormânt coronițe”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani

 

Evenimentul a avut loc la Cimitirul Eroilor a cărui amenajare s-a terminat în 1934.

Despre semnificația lui a vorbit președintele Asociației Cultul Eroilor.

 

 

„Numai în perioada interbelică asociația Cultul Eroilor a reușit să amenajeze 180 de cimitire de onoare ale eroilor, 3.000 de monumente ale eroilor, 84 de cripte, 13 mausolee, 529.713 morminte din care 72.860 în străinătate. Și acest Cimitir al Eroilor în care desfășurăm această ceremonie a fost amenajat de către Asociația Cultul Eroilor cu spijinul Prefecturii, Primăriei și Garnizoanei Militare”,

col. Gheorghe Timofte, președintele Asociației Cultul Eroilor

 

Aceste instituții au exhumat de pe raza județului osemintele a 3.833 de eroi români care au reînhumați la Pacea. Eroii cunoscuți au fost îngropați individual, iar cei necunoscuți au fost înmormântați într-o groapă comună, poziționată în fața monumentului din cimitir, unde se depun coroane de flori.

 

Au participat la eveniment șefii de la Prefectură, Consiliul Județean, militariși polițiști locali dar și doi parlamentari, Doina Federovici și Marius Budăi.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store