Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii marcată și la Botoșani

În fiecare an, în data de 25 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii. 

 

Vineri la sediul Agenției Județene pentru Plăți si Inspecție Socială Botoșani s-au intrunit membrii COJES Botosani pentru a marca acest eveniment. La sedința comisiei au participat reprezentanți ai, sindicatelor,patronatelor, organizațiilor  nonguvernamentale și instituțiilor publice, se arata intr-un comunicat de presa venit pe adresa redactiei.

 

Având în vedere importanţa care se acordă din ce în ce mai mult în România, ca ţară membră a Uniunii Europene, securităţii cetăţeanului atât sub aspect social, cât mai ales din perspectiva respectării drepturilor fundamentale ale omului, preocuparea pentru combaterea violenţei în familie devine o problemă de politică naţională. În acest context, legislaţia, strategiile în domeniu şi acţiunile de intervenţie, dar şi de sensibilizare a populaţiei pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen grav sunt într-o continuă evoluţie şi perfectare.

 

Preluând din cercetări, câteva din sursele principale ale violenţei în familie în societatea românească actuală, se referă la: 

 

a. perpetuarea mentalităţii tradiţionale cu privire la statutul superior al bărbatului în familie şi legitimitatea folosirii violenţei, în baza superiorităţii sale; 

b. violenţa generată structural de procesul de tranziţie de la familia tradiţională la cea modernă. Întărirea statutului femeii în societate şi familie determină o egalizare în ceea ce priveşte folosirea violenţei pentru reglementarea relaţiilor de putere în cadrul familiei. Sunt reclamate din ce în ce mai multe cazuri de violenţă împotriva bărbaţilor mai puţin vizibile însă, deoarece nu se manifestă atât de mult prin violenţă fizică, ci mai degrabă prin diverse forme de violenţă psihologică. Manifestarea violenţei feminine ar trebui luată în considerare, deoarece devine şi ea o componentă importantă a întăririi ciclului violenţei intrafamiliale. 
c. procesele de dezorganizare socială. Procesele de dezorganizare socială, mai ales la nivelul familiei, sunt asociate cu o amplificare a comportamentelor patologice ale individului, manifestate mai ales printr-o violenţă crescută. Consumul de alcool reprezintă un factor important în generarea şi menţinerea ciclului violenţei. 

 

Victima violenţei în familie se poate adresa următoarelor instituţii: 
- Poliţiei – pentru a depune o plângere penală; 
- Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului / Medicului de familie – pentru a obţine îngrijiri medicale; 
- Institutului/Serviciului/Laboratorului de Medicină Legală – pentru a obţine un certificat medico-legal; 
- Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi copiii victimei; 
- Centrului de Violenţă în Familie (adăpost sau centru de recuperare pentru victimele violenţei în familie) – pentru a beneficia de găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică, reinserţie socială şi profesională, informare, îndrumare către alte instituţii; 
- Unui ONG care oferă servicii sociale specializate pentru victimele violenţei în familie.

 

La întrunire s-a discutat și de rolul pe care il are Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse în domeniul violenţei în familie şi violenţei împotriva femeilor în   elaborarea, coordonarea şi aplicarea  strategiilor  şi politicilor Guvernului în acest domeniu. Un pas important în  ajutorul victimilor il constituie inființarea liniei telefonice gratuite  0800.500.333 dedicate victimelor violențelor în familie.

 

De asemeni au fost distribuite pliante elaborate de  Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse pentru a distribuite si diseminate in  aria de competenta a fiecărui participant.