Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO

Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.

 

Trebuie finalizat până pe 12 mai, o glumă bună. Sau proastă...


Înțelegerea parafată de CNAIR cu de Asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgo Holding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, care are doi subcontractori, SC BDU Maxi Construct SRL și SC Danlin XXL SRL, prevede că lucrările trebuie terminate în doi ani de la emiterea autorizației de construcție.


Aceasta a fost eliberată pe data de 12 mai 2021, ceea ce ar însemna că pe 12 mai 2023 grupul de firme menționat ar trebui să predea lucrarea.


Realitatea de pe teren arată însă că acest lucru este imposibil.


Printre altele, la începutul lunii aprilie ieșirea din Hârlău spre Târgu-Frumos era practic inutilizabilă, plină de gropi, noroi, șanțuri, șoferii care se încumetau totuși să treacă pe acolo riscându-și serios automobilele.


Ca această porțiune erau însă o mulțime altele, atât pe teritoriul județului Botoșani, cât și al Iașului, inclusiv în apropierea graniței dintre cele două unități administrativ-teritoriale.


Pe mai multe tronsoane se circula pe o singură bandă, fiind prevăzute cu semafoare.


Iar la podul de la ieșirea din Frumușica spre Hârlău lucrările erau departe de finalizare.

 

Prefectul a trimis sesizări la CNAIR


În studioul ”Botoșăneanul TV”, prefectul Sorin Cornilă a recunoscut că șansele de încadrare în termen sunt egale cu zero și a explicat că prerogativele legale nu îi permit o intervenție directă.


”Constructorul care a câștigat licitația pentru acest tronson este sub contract, deci eu mai mult decât să intervin pe lângă el și să transmit mai departe situația de pe acest drum, nu am ce face. I-am rugat: «încercați să faceți cât mai repede, încercați să faceți lucrările așa cum trebuie». Adică eu, prin atribuțiile mele de prefect, am făcut tot ce se putea face. Am sesizat mai departe, am vorbit cu un secretar de stat, s-a vorbit inclusiv la CNAIR de situația pe care o întâmpinăm aici, la Botoșani”.


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.


În luna noiembrie a anului trecut, CNAIR a trimis un laborator mobil pentru probe pe teren la lucrările efectuate. După care...


”Într-adevăr, a fost o perioadă în care parcă și-au reglat un pic activitatea, i-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drum. Nu sunt tehnician, nu sunt inginer de drumuri, vă spun din ceea ce văd eu, dar rezultatele nu mă mulțumesc”,


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

 

Rezilierea contractului ar produce probleme și mai mari


Pe de altă parte, a arătat că o încetare a contractului, care teoretic s-ar putea produce atât timp cât constructorul nu își face treaba, ar putea genera probleme și mai mari decât cele existente.


Pentru restul lucrărilor ar trebui organizată o nouă licitație, cu toate termenele care decurg de aici și ar fi extrem de greu să se mai găsească vreo firmă care să se poată încadra în alocația financiară existentă.


”Care ar fi soluția? Rezilierea contractului? Dacă reziliem contractul rămânem blocați încă doi ani, adică avem istoric pentru astfel de lucrări”,


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

 

”Văd că sunt din ce în ce mai puțini prezenți”


A arătat că l-a invitat de mai multe ori la Botoșani pe Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, practic filiala pe Moldova Nord a CNAIR, care are rolul de supervizor al investiției, însă a fost refuzat de fiecare dată.


”Ei au posibilitatea să solicite prelungiri și cel mai târziu până în decembrie și probabil vor face lucrul acesta dacă rămân în contract. Eu nu vreau să previzionez, dar după cum îi văd că lucrează... Și văd că sunt din ce în ce mai puțini prezenți”,


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.


76,758 de kilometri


este lungimea totală a drumului care trebuie modernizat


VEZI VIDEO DE LA 31:33