În județul nostru o mare problemă pare să fie intenția de sinucidere. Zeci de persoane ajung la spital după o astfel de acțiune, iar altele, din nefericire, sunt aduse mult prea târziu.
Se pare că viața este atât de grea pentru unii botoșăneni încât nu mai văd nicio soluție pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Astfel, cei mai mulți iau în calcul să își pună capăt zilelor. Din păcate, botoșăneni de toate vârstele au ajuns la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati Județean Botoșani după o tentativă de sinucidere.
Am stat de vorba cu Gina Turcoman, medic primar la această secție pentru a ne spune mai multe despre cazurile care ajung la spital, dar și care sunt motivele pentru care oamenii recurg la astfel de gesturi.
În ultimele luni, se pare că numărul celor care ajung la spital după o tentativă de suicid este destul de mic. Acest lucru nu este unul neapărat pozitiv, căci ar putea să însemne că botoșănenii și-au dus la sfârșit acțiunea, ajungând astfel la deces.
”Din fericire, în ultimele luni nu am avut tentative de suicid, iar în spital chiar avem o lungă perioadă de timp de când nu am mai avut incidente de felul acesta și ne bucurăm pentru asta, dar există sinucideri. Proporția lor rămâne relativ constantă ca incidență,”
A declarat Gina Turcoman, medic Psihiatrie
Anul trecut însă, s-au sinucis aproape 100 de botoșăneni.
Motivele care duc la o astfel de acțiune sunt diverse, de la o persoană la alta, dintr-o zonă geografică la alta. În Botoșani, cele mai frecvente sunt tentativele asociate cu consumul de alcool. Acestea sunt totodată și cele mai dificile. De asemenea, depresia este una dintre cauzele principale care duce la o tentativă de suicid.
”În zona noastră principala cauză este cea legată de consumul de alcool, tulburări de personalitate de cele mai multe ori, de instabilități emoționale, complicate cu consum de alcool, complicate cu tentative de suicid, uneori reușite, alteori cu diverse consecințe fizice, somatice, mai grave sau mai puțin grave în funcție de norocul fiecăruia și de metoda aleasă pentru sinucidere,
A zis Gina Turcoman, medic Psihiatrie
Pentru unii, adesea adolescenți, tentativa de suicid este privită ca o joacă, ca o manieră de a atragă atenția, însă de cele mai multe ori are grave efecte asupra organismului, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la deces. Practic, din greșeală sau gesturi necontrolate se poate muri.
”Cei care sunt impulsivi sau instabili emoțional, aceasta este maniera lor de a capta atenția și ei tot vor avea comportamentul acesta, captator de atenție pentru anturaj, pentru a obții niște beneficii și uneori pot să reușească din greșeală, depinde cât de mult își controlează gesturile,
A mai adăugat Gina Turcoman, medic Psihiatrie
Nu doar persoanele de vârstă medie se pot gândi și chiar ajunge la suicid. Și vârstnicii pot lua în calcul această variantă, iar motivele sunt de asemenea, diverse. Cei mai mulți sunt abandonați de propriii copii, iar din această cauză văd sinuciderea ca cea mai bună soluție pentru a scăpa ușor de situația în care se află.
„Nu neapărat că nu se lasă până nu reușește, dar există niște corelații ale riscurilor legate de patologii. De exemplu, pacienții care au schizofrenie au un risc mai mare de sinucidere pe parcursul întregilor vieți. Nu neapărat că își doresc să facă lucru acesta, dar uneori depresia, idei delirante, cu caracter negativ sau imperativ pot să reapară în ciclul bolii și atunci riscul de sinucideri rămâne constant pe parcursul vieții. Scade cumva după vârsta de 50 de ani,”
Gina Turcoman, medic Psihiatrie
Astfel, tentativele de suicid sunt acțiuni ale oamenilor cu mari probleme de personalitate, cu depresii sau disfuncționalități la nivel cerebral, însă și a celor care pentru un moment nu văd altă soluție. Trebuie precizat că după un act de suicid acea persoană nu își va reveni vreodată. Medicii nu pot garanta dacă sau nu va ajunge din nou la un astfel de gest după prima încercare.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: