Noile blocuri vizează o categorie de persoane aflate într-o anumită zonă cu risc din municipiu.
Stadiul lucrărilor pentru imobilele construite de către Primăria Botoşani sunt aproape de final şi gata să fie date în folosinţă.
Este vorba despre locuinţele sociale din zona ANL Cişmea care vor găzdui zeci de familii, în urma solicitărilor venite din partea cetăţenilor care doresc să îşi mute domiciliul.
Categoria de locatari ce este vizată în acest proiect este formată din chiriaşii care locuiesc în clădirile din Centrul Istoric al municipiului.
Mutarea acestor persoane are ca scop protejarea acestora. Clădirile vechi din acea zonă sunt predispuse unui risc seismic, iar durabilitatea lor este astfel, pusă la încercare.
,,Blocurile sunt gata. Există câteva lucrări de sistematizare pe verticală pentru a deservi aceste blocuri, cu spații verzi, acces la imobile, locuri de parcare pe care nu le-am putut scoate la licitație la finalul anului trecut din cauza unei ordonanțe care ne-a oprit licitațiile şi le vom scoate anul acesta. Apoi, vom putea face repartițiile pentru cetățenii din Centrul Istoric,”
Cosmin Ionuț Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Numărul locuinţelor este unul generos, fiind împărțite în garsoniere și apartamente cu două camere. Problema constă în numărul de membri ai acestor familii încadrate în mutarea domiciliului din Centru Istoric în cartierul ANL Cişmea.
„Sunt 72 de locuințe: 36 garsoniere și 36 cu două camere. Acum nu știu câte familii din Centrul Istoric vor ajunge în aceste apartamente pentru că ei locuiesc și trei familii, 10 persoane în 20 de metri pătrați. Nu îi putem muta într-o garsonieră din ANL Cișmea și cel mai probabil vom analiza dacă se face repartiție pentru o garsonieră și un apartament cu două camere, să aibă condiții, cel puțin cum avem în lege, este un număr specific de metri pătrați pentru fiecare persoană”,
a mai adăugat primarul la ”Botoşăneanul TV”.
Există deja câteva solicitări din partea botoşănenilor în vederea schimbării locuinţei actuale cu una din blocurile noi.
„În primul rând, vom merge şi vom da curs solicitărilor celor care doresc. Dacă locuiesc în Centrul Istoric şi doresc să se mute în condiții mai bune, vom avea un dialog. Sunt 10 solicitări până acum din partea cetățenilor. Nu au făcut solicitări cei pe care mi-i doresc eu, însă ajungem şi acolo,”
Cosmin Ionuț Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Problema este că în actualele locuințe din Centrul Vechi multe familii figurează cu un număr ridicat de membri, pe care doresc să îl păstreze și în noul cartier, ceea ce ar îngreunea considerabil traiul la viitoarea locuinţă, fie ea garsonieră sau apartament cu două camere.
„Cei care au primit repartiție au copiii şi nepoții cu ei. Ceilalți... altă discuție, ajung la 20 de persoane pe contract. Eu am intenția să-i mut pe cei care figurează în contract şi cei care sunt rude. De când sunt eu primar, nu au mai semnat nici un drept de transfer al locuințelor. Adică am făcut includeri pentru perfectarea documentelor, dar fără a primi apartamentele”,
Cosmin Ionuț Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Edilul șef intenționează să prevadă în bugetul pentru anul în curs fondurile necesare finalizării lucrărilor și mutării cetățenilor vizați.
„Deocamdată nu avem bugetul aprobat, trebuie poziționați. Nu putem sta cu aceste apartamente, sunt investiții aproape de finalizare și acestea vor avea prioritate. Pentru a le închide, blocurile sunt undeva la 98% în stadiul de realizare,”
Cosmin Ionuț Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Mai multe detalii legate de acest subiect pot fi regăsite în videoclipul de mai jos între minutele 38:42-41:53.