Zeci de ex-deputaţi, senatori şi lucrători în Justiţie se bat pentru pensiile „nesimţite”

 

Nu mai puţin de 31 de foşti parlamentari sau angajaţi din rândul personalului auxiliar din justiţie au dat statul în judecată după tăierea pensiilor speciale declarate de premierul Emil Boc ca fiind „nesimţite”. Diminuarea s-a operat de la data de 1 septembrie a acestui an, după intrarea în vigoare a unei ordonanţe adaptată de Guvern în cea de-a opta lună din 2011.

Supăraţi că i-au adus în rând cu lumea
Foştii demnitari sau grefierii cer în instanţă să li se restituie diferenţa de pensie pierdută din toamna acestui an şi de asemenea anularea deciziilor prin care s-a efectuat recalcularea acestor drepturi băneşti. În primă fază categoriile menţionate beneficiau de o pensie specială calculată procentual, adică 80% din ultimul venit realizat. „Ei contestă noul cuantum recalculat şi cer acordarea cuantumului stabilit iniţial, în proporţie de 80% din ultimul venit realizat. În prezent se calculează ca şi în cazul celorlalte, după sistemul retributiv aplicat în cazul pensiilor obişnuite”, a declarat Narcis Dreţcanu, director executiv adjunct CJP.
Foştii "auxiliari" din justiţie aveau o pensie totală de aproape 30 de milioane de lei vechi
Pentru luna august a acestui an, de exemplu, prin Casa Judeţeană de Pensii erau efectuate pentru personalul auxiliar din magistratură, în cazul pensiilor de asigurări sociale, plăţi în cuantum total de 18.559, iar pentru pensiile de serviciu o sumă cumulată de 61.069 de lei, ceea ce înseamnă că, retribuţia medie în cazul celor aproape 30 de foşti lucrători din justiţie era de 2.843 de lei. De la data de 1 septembrie însă, pensiile de serviciu au fost eliminate, suma totală plătită la Botoşani fiind de 29.840 de lei, ceea ce înseamnă în medie un drept bănesc de 1.065 de lei.
Luptă pe toate fronturile în justiţie să-şi recupereze banii pierduţi
Din acest motiv, cei vizaţi de aceste tăieri băneşti au acţionat în judecată Casa Judeţeană de Pensii, iniţial reuniţi într-un singur dosar, însă acţiunea lor a fost respinsă la recurs. „Au fost 25 de ordonanţe preşedinţiale de suspendare a punerii în plată a deciziilor de recalculare potrivit ordonanţei 59 care le-am câştigat la recurs, iar acum au deschis alte acţiuni. Ei sunt în plată cu cuantumul recalculat până la pronunţarea instanţei, deci nu li s-a acordat cuantumul de dinainte de recalculare”, a mai spus Narcis Dreţcanu. După respingerea recursului, 31 din cei 39 de beneficiari ai pensiilor speciale au pornit acţiuni proprii în instanţă pentru a-şi recupera banii tăiaţi de Guvernul Boc. Potrivit conducerii Casei de Pensii deocamdată nici unul dintre aceste procese nu a avut un prim termen. La nivel naţional Executivul susţine că statul economiseşte lunar 21 milioane de euro prin tăierea pensiilor foştilor parlamentari şi a personalului auxiliar din justiţie.
Gabriela ERDIC
VEZI BENEFICIARII PENSIILOR NESIMŢITE DE LA BOTOŞANI:
ANCHETELE ANULUI : Pensii astronomice pentru foştii magistraţi – lista beneficiarilor
Pensiile nesimţite ale parlamentarilor – lista beneficiarilor