Week-end plin pentru pompieri : 9 incendii în 36 de ore

 

Două persoane au fost salvate şi bunuri materiale în valoare de 300.000 lei au fost protejate de foc ca urmare a intervenţiei prompte a pompierilor solicitaţi să intervină în ultimele 36 de ore in 14 situaţii de urgenţă. Urmare a apelurilor primite din partea cetăţenilor, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au acţionat pentru stingerea a 9 incendii şi o ardere necontrolată, ridicarea unei bombe din pădurea Şendriceni, îndepărtarea unor bucăţi de tencuială de pe un bloc din municipiul Botoşani  şi a unui coş de fum de pe o clădire din municipiul Dorohoi, care se puteau prăbuşi oricînd peste trecători şi descarcerarea unei persoane dintr-un autoturism implicat într-un accident rutier.

9 incendii în 36 ore
În perioada 20 – 21 august, forţele Inspectoratului Judeţeanpentru situaţii de Urgenţă au fost solicitate şi au intervenit pentru stingerea a 9 incendii (8 la depozite de furaje şi 1 la o bucătărie de vară) şi a unei arderi necontrolate. Fumatul în locuri nepermise, arderea resturilor vegetale fără respectarea cadrului legal şi a măsurilor specifice de prevenire, acţiunea intenţionată, jarul purtat de vânt şi arcul electric produs la reţeaua de medie tensiune au aprins peste 50 de tone de furaje şi o bucătărie de vară din localităţile Botoşani, Şendriceni, Dimăcheni, Băluşeni, Albeşti, Avrămeni, Blândeşti, Mileanca, Nicşeni şi Drăguşeni. Pentru stingerea celor nouă incendii au acţionat 65 de pompieri cu 13 autospeciale cu apă şi spumă, timp de aproximativ 15 ore. Valoarea bunurilor materiale distruse de foc a fost estimată la 12.600 lei. Intervenţia pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă la locuinţe, fiind salvate bunuri materiale în valoare de peste 300.000 lei.

Bombă în pădurea Şendriceni
Personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică din cadrul I.S.U. Botoşani a fost solicitat în ziua  de 20 august 2010, să ridice o bombă de pe raza localităţii Şendriceni. Muniţia a fost descoperită de Alexandru M. lângă un izvor din pădurea Şendriceni în timp ce se afla cu vitele la păscut. Bomba de aruncător, cal. 82 mm a fost ridicată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă în poligonul de la Copălău , în vederea distrugerii la o dată ulterioară. I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Să anunţe IJSU sau Poliţie prin telefonul de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.

Tencuieli în pericol de prăbuşire
Mai multe bucăţi de tencuială de pe faţada unui bloc din municipiul Botoşani care erau pe punctul de a se desprinde şi un coş de fum, de pe un bloc din municipiul Dorohoi, care se putea prăbuşi în orice moment au fost îndepărtate de pompieri înainte de a provoca o tragedie. Ambele intervenţii au avut loc vineri, 20 august 2010, la solicitarea locatarilor care erau îngrijoraţi atât pentru viaţa lor cât şi pentru a trecătorilor. Pentru îndepărtarea pericolului au lucrat 8 pompieri, timp de o oră şi jumătate. Intervenţiile au fost îngreunate de condiţiile de lucru la înălţime.