Vor la un loc cu Botoşani : Flutur şi consilierii suceveni au respins referendumul

 

Consilierii judeţeni PDL din Suceava au stopat elanul colegilor lor din opoziţie de a organiza la Suceava un referendum pe tema regionalizării României, în speţă a desfiinţării judeţului Suceava. Proiectul de hotărâre propus de PSD şi PNL a fost respins în cursul săptămânii de plenul Consiliului Judeţean vecin, împotriva lui votând toţi cei 19 consilieri PDL.
"Să ne întoarcem la popor"
Conform Monitorului de Suceava, proiectul a picat după ce a primit aviz nefavorabil din partea comisiei de administraţie publică a Consiliului Judeţean, motivaţia fiind aceea că un eventual referendum poate fi stabilit prin lege şi se declanşează doar la nivel naţional. Actul normativ al USL a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii deliberativului judeţean. Consilierii Uniunii Social Liberale au explicat că demersul lor este unul întemeiat din punct de vedere legal şi moral, problema regionalizării României fiind un subiect prea complex şi prea important pentru cetăţeni astfel încât să fie impus într-o perioadă scurtă de timp, fără o dezbatere amplă. Consilierul PNL Brînduşel Nichitean a spus în plen că era o chestiune de respect faţă de cetăţeni ca aceştia să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului în care locuiesc. „Populaţia e suverană, ea trebuie să decidă dacă vrea sau nu reorganizare administrativ-teritorială. Aşa cum îi place şi preşedintelui Băsescu să spună, să ne întoarcem la popor”, a spus Nichitean.
„Năzbâtiile lui Victor Ponta şi ale altora nu le luăm în calcul”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a fost destul de rezervat în declaraţii. „Legat de acţiunea opoziţiei pentru declanşarea unui referendum, până la urmă votul e cel care vorbeşte.  Cred că trebuie să avem răbdare să vedem care e forma finală a proiectului de lege care va ieşi la reorganizare. Aşteptăm luni în coaliţie să avem o discuţie ca să vedem ce proiect va fi. Până atunci, ca să facem spectacol politic şi tendinţe de referendum mi se pare prematur şi cred că în acest context votul de astăzi e cel care tranşează lucrurile, cel puţin la Suceava. Sunt nişte teme de la centru pe care le primeşte opoziţia. Năzbâtiile lui Victor Ponta şi ale altora nu le luăm în calcul”, a declarat Flutur. De menţionat că, deşi trebuiau să fie prezenţi să-şi susţină iniţiativa, o parte dintre consilierii PSD care au fost şi semnatari ai proiectului de hotărâre au absentat ieri de la şedinţa deliberativului judeţean.  USL Suceava solicitase ca referendumul să se desfăşoare pe 31 iulie.
Şi la Botoşani a fost depus un proiect asemănător, numai că acesta are şanse să treacă deoarece PSD şi PDL are majoritatea în CJ şi, în plus, preşedintele Mihai Ţâbuleac şi-a exprimat în mai multe rânduri convingerea că trebuie organizată o asemenea acţiune de consultare populară.