Virusul PERICULOS care se extinde și spre Botoșani continuă să facă victime

Încă trei decese au fost provocate de gripă în acest sezon, numărul morţilor ridicându-se la 12. Niciuna dintre persoane nu a fost vaccinată antigripal. 

 

Potrivit celei mai recente informări ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie şi s-a extins în Bucureşti, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa, Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ şi local în Alba, Bihor, Braşov, Sibiu. Cazuri sporadice au existat în unele judeţe, notează sursa citată. În ceea ce priveşte numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, acesta a fost cu 4,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a sezonului precedent.


Totodată, între 15 - 22 ianuarie s-au înregistrat la nivel naţional 280 de cazuri de gripă clinică, cu 70 mai multe decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

„Au fost înregistrate trei decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, toate cu tipul A, subtip H3N2”, au explicat specialiştii.

Bebeluş de un an, mort din pricina gripei

Aceeaşi tulpină a fost confirmată de laborator şi în cazul celor şase decese înregistrate până acum în România, printre cei şase fiind şi un bebeluş de un an, nevaccinat, la fel ca celelalte cinci victime. Autorităţile atrag atenţia că numărul celor care s-au vaccinat împotriva gripei cu doze gratuite de Ministerul Sănătăţii este mic.

 

Chiar dacă tulpina AH3N2 nu este nouă, ea este mai virulentă în acest sezon decât în cele precedente. În România, însă, numărul de cazuri e mic comparativ cu cel înregistrat de francezi.

 

Spre exemplu, peste 780.000 de francezi au ajuns în primele patru săptămâni ale epidemiei de gripă din Franţa la medic, relatează presa internaţională, conform căreia Hexagonul nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie de 20 de ani. H3N2, depistat în 40% din cazurile totale din Franţa Tulpina H3N2 a fost depistată pozitiv în 40% din cazurile care au intrat în atenţia medicilor, copleşiţi de numărul mare de bolnavi care ajung în spitale dar şi de rata de ocupare a paturilor. Tocmai din acest motiv, unele spitale au instituit deja celule de criză. Nu la fel de dramatică este situaţia cu care se confruntă Spania, alt stat european unde virusul gripal face ravagii. În Spania, 19 decese au fost deja înregistrate de la începutul acestui sezon, autorităţile declarând epidemie de gripă.

„Sezonul acesta e dominat de gripa A H3N2, o formă mai serioasă a gripei. Atunci când un sezon e dominat de H3N2 gripa tinde să devină mai severă, iar virusul din acest an dă complicaţii mai multe decât restul tulpinilor”, arată virusologii.

(Sursa: Adevărul)