Vinerea Mare: Moartea și îngroparea Domnului, ce NU ai voie să faci astăzi ca să te fereşti de necazuri

 În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului.

 

Răstignirea nu era practicată de evrei. Cu excepția crucificării a 800 de locuitori ai Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul în 87 i.Hr., în Palestina această pedeapsă era aplicată doar de către autoritatea romană. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.

 

Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.

 

Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puțeau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixă o scândură pe care era consemnată vina condamnatului, în cazul Domnului: "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".

 

Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricui s-ar fi milostivit să-l îngroape. 

 

Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul sau aflat într-o grădină din apropierea locului răstignirii.

 

Vinerea Mare este zi aliturgică, asta însemnând că în biserici nu are loc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Principala ceremonie care are loc este scoaterea din altar a Sfântului Epitaf și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii, simbolizând pregătirea trupului Mântuitorului pentru îngropăciune.

 

 

Ce NU ai voie să faci în Vinerea Mare ca să te fereşti de necazuri

 

În Vinerea Patimilor, gospodinele nu mai au voie să coacă. Se zice că cine nu respectă această tradiţie arde mâinile Maicii Domnului. Femeile nu trebuie să umple borş astăzi, existând credinţă că Necuratul se va scălda în el; În această zi nu este bine să se sacrifice păsări sau animale. De asemenea, nu e bine ca astăzi să se coasă căci există riscul de orbire. Torsul, ţesutul şi spălatul sunt şi ele interzise în Vinerea Mare pentru a nu o supăra pe Maica Domnului.

 

În această zi se ține post negru, care înseamnă că se mănâncă și nu se bea nimic din seara zilei de joi până în seara Vinerii Mari, când în biserici se încheie Prohodul Domnului (slujba de îngropare a lui Hristos). A respecta postul negru al Vinerii Mari înseamnă a nu te certa, a nu vorbi urât cu nimeni, a-ți stăpâni firea și a-ți învinge orgoliile.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store