Cererile revendicate de sindicaliștii botoșăneni din sănătate au ajuns pe masa șefilor de la județ. Angajații din sistemul medical au putut să își verse tolba cu nemulțumiri pe masa președintelui Consiliului Județean și al Prefecturii județene.
Botoșăneanul v-a prezentat într-un articol anterior subiectul uneia dintre nemulțumirile cele mai mari ale salariaților din spitalele botoșănene, și anume lefurile mici. Un alt caz concret, semnalat de o altă asistentă de la Maternitatea Botoșani, pune punctul pe lipsa personalului, lipsă care dă peste cap întreaga activitate medicală, spun cadrele medicale.
Liderii de sindicat s-au plâns în repetate rânduri autorităților că personalul este insuficient pentru a acoperi numărul de pacienți, „și știți care a fost răspunsul? Nu dați concedii de odihnă! Am asistente cu peste o lună de zile de luat liber, vă spun lucruri concrete. Este ca un viespar, nu ai cum să spui că va este bine, ne înglodăm în probleme. Fără personal, cum poate fi supravegheată bolnava de la etajul 2, dacă asistenta face tratament la etajul 3? Când știm că la Giulești, singura care face pușcărie este asistenta, nu cine a luat decizia ca pacienta să fie supravegheată de o asistentă care lucrează pe două etaje”, s-a plâns Lenuța Pancu, vicepreședinte al Sindicatului Sanitas, care a ieșit astăzi, 31 martie, la protest.
O altă asistentă medicală a prezentat un caz concret cu care se confruntă la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean „Mavromati”. Personalul medical este mai mult decât insuficient, rezultă din spusele femeii, asta în condițiile în care o asistentă medicale supraveghează până la 70 de paturi de spital, repartizate pe două etaje.
„Există două asistente pe trei etaje și tu dacă vii, întrebi asistenta pe ce secție e. E nicăieri! Sunt două etaje și trei secții. Sunt singură dimineața, am patru medici pe care trebuie să îi deservesc, fiecare vrea câte ceva, sunt paciente care vin după concedii medicale, paciente care vin după rezultatele analizelor și sunt alte probleme și mai este și secția care trebuie supravegheată, sunt bătrâne operate, femei gravide, femei care pierd sarcini așteptând poate… și sunt care chiar cad din picioare. Este o situație în care nu știi la care să te duci”, a punctat femeia.
Totodată, un caz concret prezentat de asistenta medicală, face referire la accidentele care pot avea loc în saloanele de spital nesupravegheate tocmai din lipsa de personal:
„Vreau să vă spun că etajul 4 are șase paturi de oncologie, deci o pacientă care sângerează nu este primită pe Oncologie, o singură asistentă păzește tot. În ginecologie nu este ușor de lucrat. Vă dau o situație, în momentul în care o femeie s-a întors, a tras perfuzorul, dacă ar fi căzut în pat, în capul copilului, vă dați seama ce s-ar fi întâmplat atunci, dacă nu intra asistenta? Cădea asistenta (n.r. la răspundere) și o singură asistentă nu poate”.
Dincolo de lipsa personalului, un răspuns cuprinzător dat de președintele de CJ Gheorghe Sorescu, a fost cel legat de salariile proaste din sistemul medical, salarii pe care acesta le-a pus pe seama unei legi care trebuie regândite:
„Creșterea veniturilor tuturor angajaților are directă legătură cu contractul pe care îl negociem și îl încheiem cu casa și este strict legat de ceea ce înseamnă Legea SalarizăriiAm avut o întâlnire cu Ministrul Dialogului Social la sfârșitul săptămânii. Explicația care a fost dată de ministru, este una logică: până nu se rezolvă problema cu Codul Fiscal, pentru că, ați văzut, este în dezbaterea Parlamentului, Noul Cod Fiscal, care trebuie să aibă bătaie lungă. Odată ce este aprobat Codul Fiscal, imperios necesar este să se aprobe și Legea Salarizării care va ști care sunt previziunile fiscale, care este proiecția bugetară a României. Nu încerc să pasez responsabilitățile noastre în altă parte, dar este strict legat de Legea salarizării”.
(C.B.)