Veste proastă pentru botoșănence: Caravana IRO și-a sistat activitatea din cauza pandemiei

În luna noiembrie, Caravana IRO și-a sistat activitatea. Medicii urmau să ajungă în zonele rurale din județele Botoșani pentru a face testul Babeș-Papanicolau femeilor defavorizate.

 

Cadrele medicale de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași, care coordonează programul de screening pentru cancerul de col uterin, au fost nevoite să sisteze activitatea.

 

În luna noiembrie, Caravana IRO urma să ajungă în zonele defavorizate din județele Botoșani și Bacău, pentru a oferi șansa femeilor defavorizate să facă testul Babeș-Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin.

 

Din păcate însă, pandemia de COVID-19 le-a împiedicat planul.

 

În anul 2019, 5.700 de femei au intrat în Caravana IRO. Dintre acestea, 21 la sută au avut testul de depistare a cancerului de col uterin pozitiv, ceea ce înseamnă că aveau leziuni precanceroase. Nedepistate la timp, aceste leziuni pot conduce la cancer.

 

 

„Am avut foarte multe programări pentru luna noiembrie, dar nu le-am putut onora”

 

În luna noiembrie, caravana IRO trebuia să ajungă în satele defavorizate din județele Botoșani și Bacău. Medicii care coordonează programul de screening au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a testa femeile din mediul rural, femei care nu au posibilități să ajungă la un medic ginecolog.

 

„Din păcate, în luna noiembrie am anulat toate activitățile. Trebuia ca în luna noiembrie, după ce în octombrie am fost în Iași, să ne deplasăm către satele din Botoșani și Bacău. Am avut foarte multe programări pentru luna noiembrie, dar foarte multe localități au intrat sub cod roșu de infectare cu coronavirus și atunci am fost nevoiți să anulăm deplasările. Ne gândim la o strategie și, în funcție de numărul de infectări din județul Iași, este posibil ca în luna decembrie să mai facem deplasări în județ. La momentul de față, în Iași avem un număr mai mic de femei care nu au acces la un medic ginecolog decât în județele în care voiam să mergem”,

dr. Laurențiu Bontaș, medic primar ginecolog la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași.

 

În anul 2020, prin caravana IRO, s-au testat mai puțin de jumătate din numărul de femei de anul trecut.

 

Anul 2020 a fost un an atipic și asta pentru că pandemia de COVID-19 a încurcat mult planurile medicilor, potrivit bzi.ro. Dacă anul trecut, prin programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, medicii de la Caravana IRO au putut consulta 5.700 de femei, anul acesta numărul s-a înjumătățit.

 

„De la începutul anului, avem aproximativ 2.000 de persoane testate, iar anul trecut, 5.700. Cazuri pozitive sunt aproximativ 20 la sută. Acestea sunt femei cu leziuni precanceroase, cu teste Babeș-Papanicolau pozitive. Din numărul total de paciente testate anul acesta, undeva până în 1 la sută au fost confirmate cu cancer de col uterin. O pacientă care nu descoperă la timp leziunile precanceroase se supune riscului de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiu avansat. După ce pacienta află de la noi că are leziuni precanceroase, aceasta este îndrumată către medicul de familie. Acesta îi va da un bilet de trimitere către ginecolog, iar în cele din urmă va fi îndrumată către tratamentul corespunzător”,

dr. Laurențiu Bontaș

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store