Este cea mai valoroasă linie din cadrul rasei Karakul. Și, după cum se vede, și mândria cercetătorilor botoșăneni.
Imaginile au fost făcute publice, astăzi, chiar de către directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor ”Popăuți” - Botoșani, Ionică Nechifor.
”Avem și la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Popăuți ceva deosebit! Karakul Sur de nuanță argintie. Linia Karakul Sur a fost omologată în 2018. Felicitări întregii echipe de cercetători”,
Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți
Este vorba despre o linie extrem de rară, unică în România și chiar în Europa.
Mai exact, valoarea acestei linii vine în special de la faptul că pe lungimea fibrei se găsesc două culori, ceea ce nu se întâmplă la alte linii sau alte rase în cadrul speciei ovine. De asemenea, în funcţie de culoarea de la vârful fibrei, apar nuanţe diferite, auriu, argintiu.
Exemplare de karakul sur-argintiu se mai găsesc în zona Asiei Centrale.
Cercetările, începute în anii 1990, s-au finalizat în 2018, când Agenţia Naţională pentru Zootehnie din România a omologat oficial varietatea de karakul sur-argintiu de la Popăuţi.
La Popăuți mai sunt omologate rasa de ovine pentru pielicele Karakul de Botoşani, cu două varietăţi de culoare: neagră şi brumărie (Ordinul nr. 9/1989 al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare), varietatea maro (Certificat de Omologare nr. 4/24.11.2010 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie), precum și aceasta din urmă, varietatea sur (Certificat de Omologare nr. 7/30.08.2018 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: