Vodafone și Digi au fost amendate anul trecut cu câte 40.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului de roaming, acestea fiind cele mai mari amenzi aplicate în urma controalelor efectuate la furnizorii de servicii de telefonie.
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat în data de 11 februarie că anul trecut a aplicat amenzi de peste 2,5 milioane de lei în sectorul telecom, după peste 4200 de controale.
La solicitarea HotNews.ro, ANCOM a comunicat ce operatori de comunicații și servicii poștale au primit cele mai mari amenzi și neregulile depistate.
Furnizorii de telefonie au primit cele mai mari amenzi, de peste 750.000 de lei, cele mai multe pentru nerespectarea regulamentului de roaming, încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, deficiențe în procesul de portare, modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali.
„Ca urmare a controalelor efectuate la furnizorii de servicii de telefonie, ANCOM a aplicat cea mai mare amendă, în cuantum total de 40.000 lei, societăților Vodafone România și Digi România pentru nerespectarea regulamentului de roaming”, a precizat pentru HotNews.ro autoritatea.
ANCOM spune că furnizorii de telefonie sancționați au încălcat următoarele obligații legale din Regulamentul (UE) 612/2022 privind roamingul:
Separat de aceste nereguli, Vodafone a mai fost amendată anul trecut și pentru facturarea de servicii de internet către un abonat căruia nu i-a obținut anterior acordul.
„ANCOM a sancționat societatea Vodafone, în calitatea sa de furnizor de servicii de acces la internet, cu amendă în valoare de 35.000 lei, aplicată pentru furnizarea și facturarea de servicii de comunicații electronice către un abonat, fără încheierea unui contract prin mijloace de comunicare la distanță, ca urmare a unei convorbiri telefonice, în conformitate cu prevederile legale (fără obținerea consimțământului abonatului)”, precizează Autoritatea.
Pentru nereguli similare la furnizarea de servicii TV prin cablu a fost amendată cu 10.000 de lei și Orange România.
„Totodată, cea mai mare amendă aplicată de ANCOM furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV) a fost de 10.000 lei a fost primită de către societatea UNDA MEDIA S.R.L. pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice, pentru emiterea semnalului cu putere mai mare decât cea autorizată. De asemenea, cea mai mare amendă aplicată de ANCOM furnizorilor de CATV (televiziune prin cablu), în cuantum de 10.000 lei fiecare, a fost acordată societăților Nextgen Communications SRL, Vodafone România SA, pentru nerespectarea condițiilor de compatibilitate electromagnetică și a condițiilor tehnice pentru retransmisia serviciilor de televiziune și societății Orange România SA pentru furnizarea și facturarea de servicii de comunicații electronice fără încheierea unui contract prin mijloace de comunicare la distanță, fără obținerea consimțământului abonatului”, a comunicat autoritatea.
Alte sancțiuni în telecom: Fan Courier, amendată pentru nerespectarea conținutului avizelor poștale, conform hotnews.ro.
Cea mai mare sancțiune în sectorul radiocomunicațiilor a fost aplicată societății REWE România SRL, care a primit o amendă în cuantum de 50.000 lei, pentru utilizarea unui echipament care producea interferențe prejudiciabile afectând o stație de telefonie mobilă, spune autoritatea.
Pe piața echipamentelor radio, cea mai mare amendă, în valoare de 22.500 de lei, a fost aplicată societăților Lumina Stelelor Fashion SRL, Haojunlai Import-Export SRL și Xin Tao Jia SRL pentru punerea la dispoziție pe piață a unor echipamente radio fără ca acestea să poarte marcajul CE și fără a avea elemente de identificare, date despre producător și importator, instrucțiuni de utilizare, informații privind siguranța și declarația UE de conformitate.
În domeniul compatibilității electromagnetice, cea mai mare amendă, în valoare de 7.000 de lei, a fost aplicată societății Vectro Tech Store SRL, în calitatea sa de producător, pentru nerespectarea obligației de aplicare a marcajului CE.
În sectorul serviciilor poștale, cea mai mare amendă, în valoare de 25.000 lei a fost aplicată societății Fan Courier Express SRL care a fost sancționată pentru nerespectarea conținutului avizelor poștale, a mai menționat ANCOM.