Deși după ce Albert Tănasă și-a depus demisia din funcția de director general se părea că situația SC Nova Apaserv SA începe să se îmbunătățească, aranjamentele politice sunt pe cale să o înrăutățească.
După cum Botoșăneanul v-a anunțat în premieră, social-democrații Simion Drelciuc și Ioan Comarița au demisionat din consiliul de administrație.
Forul de conducere a rămas doar cu trei membri din cei șapte inițiali și nu mai poate funcționa.
Iar asta se întâmplă în perioada când CA-ul trebuie să dezbată bugetul pe 2021.
CA-ul a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru a ocupa locurile eliberate, însă ședința va avea loc abia peste aproape o lună, mai exact pe 6 aprilie.
”Am respectat termenul de 30 de zile. Le-am spus că este imperativ să aibă loc o ședință în prima parte a lunii aprilie pentru adoptarea proiectului de buget”,
Narcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.
Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și totodată conducător al ”Elsaco”, grup care execută lucrări de zeci de milioane de euro în domeniul apei și canalizării, Valeriu Iftime crede că actualele dispute politice pe SC Nova Apaserv SA pot avea consecințe tragice asupra societății, dar și a întregului județ care este alimentat cu apă prin intermediul companiei la care Consiliul Județean este acționar principal.
”Este imposibil ca o companie de apă să nu aibă profit. Este imposibil! Dar imixtiunea politică și mai ales în companii de genul acesta este o tragedie. N-aș acuza deloc conducerea pentru că, din câte am înțeles, e și ultra descentralizată conducerea, de fapt este un consiliu de administrație care are niște manageri și care răspund în fața CA-ului. Directorul general pe care îl boxează presa așa de tare este complet nevinovat pentru că este un director de operațiuni acolo care face branșamente și care nu este în subordinea lui. Asta n-am mai auzit-o până acum”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA.
Acesta nu vede neapărat o lipsă de voință, cât mai ales una de pricepere, generată tocmai de propulsarea pe criterii politice și nu profesionale a conducătorilor.
”Repet, eu n-aș vrea să fac un război politic, dar mi se pare o neputință la Consiliul Județean și o lipsă de atenție la liberali. Și compania intră în faliment. Să dea Dumnezeu să nu intre în faliment, dar dacă funcționează în continuare așa, în jumătate de an sunt în faliment, o insolvență transformată apoi în faliment. Adică nu ai cum să mergi mai departe așteptând să se rezolve ceva de genul în care era Feodorov director: mă duc la București, vorbesc cu nu știu ce ministru, merge cu sacul și cineva să dea niște bani acolo. În condițiile de azi, în care nu că nu mai sunt bani, nu mai sunt posibilitățile de a manevra. Suni la prim-ministrul Cîțu? Să fim serioși, cine îți dă bani acum?”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA.
Din nefericire, completarea CA-ului (dacă se va alege această variantă și nu chiar destituirea acestuia), se va face tot pe criterii politice, zilele acestea PSD, PNL, ALDE și Pro România, adică partidele reprezentate în CJ, purtând negocieri intense pentru operatorul de apă și canalizare.
În opinia lui Valeriu Iftime, SC Nova Apaserv SA are nevoie de o capitalizare de minim 3 milioane de euro, care trebuie asigurată de CJ, de un fond de investiții sau din altă sursă, fără acești bani fiind convins că unitatea nu va ieși din criza actuală și nu va putea evita insolvența și apoi falimentul.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL