Ușoară contaminare după NENOROCIREA din Zona Industrială, s-au ridicat 140 de tone de pământ

Imediat după exploziile în lanț ce au avut loc în Zona Industrială în curtea celor de la Delgaz Grid, instituțiile statului au început o serie de verificări încrucișate. Și asta mai ales după ce, oamenii din zonă au fost la un pas de o nenorocire cu impact major. 

 

Au fost înregistrate trei incendii, din care unul la un transformator electric și doar intervenția dificilă și de durată a pompierilor a făcut ca pericolul să fie îndepărtat. 

 

În urma exploziei, pe o suprafață mare de sol s-a impregnat uleiul scurs din transformator. Astfel că s-a ajuns la situația în care să fie ridicate cantități impresionante de pământ. 

„Au fost ridicate 140 de tone de pământ și nisip impregnat cu ulei, s-au ridicat 93 de mc de emulsie cu apă. S-au efectuat două rânduri de analize la sol din zona afectată, așteptăm unele rezultate”,
Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani 

S-au făcut tot felul de analize pentru a se vedea dacă există contaminări ale solului care să ajungă în pânza freatică și care să aibă efecte negative. 

”Din cel de-al doilea de analize, reiese că o singură probă de sol ar avea un pic de depășire, urmând ca Delgaz să facă pe solul care a fost contaminat și a ieșit cu depășire să-l decoperteze și să se ia o nouă analiză din sol pentru a ști dacă este necesară continuarea investigației”,
Eugen Mateciuc, director executiv APM 

Nu se cunoaște nici dacă există fântâni în apropiere care să fie contaminate și de unde populația să aibă interzis să consume apă. 

”Nu ne putem pronunța dacă a ajuns în pânza freatică, dar din primele cercetări, nu credem că s-a ajuns la pânza freatică. În zonă nu am găsit fântâni ca să putem să luăm analize, toți botoșănenii sunt alimentați din rețeaua orașului”,
Eugen Mateciuc, director executiv APM 

La acest moment încă există o anchetă în desfășurare și în funcție de rezultatele acesteia se va stabili dacă operatorul Delgaz Grid poate fi sancționat. 

”Din punctul nostru de vedere, al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, suntem în procedură. Nu s-a finalizat încă nota de constatare. În funcție de ce o să ne răspundă la solicitările noastre, nu ne putem exprima înainte să avem actele în față. La acest moment nu știm cât durează ancheta internă pentru a stabili cauza incidentului”,
Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu

Au efectuat verificări în zona unde s-a produs incendiul de amploare cei de la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică sau Inspectoratul Teritorial de Muncă.