USL-iştii au propriul proiect de regionalizare, cu Senat pentru regiuni

 

Potenţialul candidat al liberalilor la Primăria Botoşani a prezentat vineri planul USL privind reorganizarea administrativ-teritorială. Acesta a precizat încă de la început că planul Uniunii nu prevede desfiinţarea actualelor judeţe, ci crearea unor structuri juridice la nivelul actualelor regiuni de dezvoltare.
Programul USL este structurat pe mai multe etape. Prima dintre acestea, planificată pentru 2012, are ca scop efectuarea unor studii de fezabilitate şi analize de impact privind regionalizarea. Pentru 2013 este prevăzut un transfer de competenţe între Guvern şi judeţe, în 2014 alegeri indirecte pentru consiliile regionale provizorii, în sensul că vor fi desemnate de primarii şi consilierii locali în funcţie, urmând ca în 2016 populaţia să îşi aleagă singură reprezentanţii regionali. S-ar crea şi noii instituţii, precum Consiliul Regional, Consiliul Economic şi Social, Curtea de Apel Regională, în timp ce actualul Senat se va ocupa cu precădere de legislaţia regională.
„S-a trezit sau s-a sculat”
USL-iştii au subliniat că o reîmpărţire a României nu poate fi făcută în doar câteva luni, aşa cum doreşte PDL. „S-a trezit sau s-a sculat sau a căzut jos din pat şi i-a venit o idee năstruşnică: haideţi să desfiinţăm judeţele. Chestiunile acestea nu trebuiesc făcute peste noapte, intempestiv, ci prin parcurgea unor etape”, a afirmat Gheorghe Sorescu. Acesta a mai arătat că programul USL de regionalizare este preluat după modele de succes din Europa, precum Franţa şi Polonia. El a menţionat şi că varianta propusă de USL ar duce la reducerea decalajelor dintre zona de nord-est a ţării şi Europa, ţinând cont că venitul pe cap de locuitor din Moldova se situează la doar 29% din media UE.