Furnizorul judeţean de apă şi canalizare se confruntă cu o situaţie mai puţin obşinuită. După ce cheltuie milioane de euro prin programele UE pentru realizarea unor noi conducte, unii abonaţi refuză branşarea la acestea.
Primul sector important din noile conducte de transport a apei potabile montate prin intermediul programului ISPA va fi pus în funcţiune în circa două săptămâni. 1340 de metri de conductă situată pe Calea Naţionă, între strada Petru Rareş şi Bulevardaul Mihai Eminescu, la ieşirea spre Iaşi, va prelua furnizarea apei potabile către 90 de clienţi a căror locuinţă sau punct de lucru se situează în această zonă. O parte dintre aceştia, însă, riscă să rămână fără apă din cauză că, din diverse motive, refuză branşarea la noua conductă. Conducerea societăţii SC Apa Grup SA doreşte să avertizeze astfel de consumatori că odată cu punerea în folosinţă a noilor conducte, în cele vechi nu va mai circula apă, iar botoşănenii nebranşaţi în sistemul nou vor rămâne fără apă potabilă la robinete.
„Motivele sunt diverse. Că le stricăm gardul, că afectăm aranjamentul curţii sau grădinii, sau pur şi simplu că nu acceptă să li se sape pe proprietate. Este foarte posbil să aibă branşamente ilegale, totodată. Însă vreau să se ştie, că dacă nu îşi dau acordul acum să efectuăm branşamentul, mai târziu, când ne vor chema, vor trebui să suporte costul golirii conductei pentru lucrările ce se vor impune”, a declarat Maricel Georgescu, director general al SC Apa Grup SA.
Cei 90 de clienţi de pe Calea Naţională se vor alătura altor 70 de botoşăneni care sunt alimentaţi cu apă din conducte noi. De mai mici dimensiuni, însă, acestea sunt pe Bucovina şi Pod de Piatră. Înclocuirea reţelelor de apă şi punerea în funcţiune a celor noi va duce la o serie de întreruperi în furnizare.