Elevii nu vor mai fi obligaţi să poarte uniforme în şcoli. În schimb, fiecare unitate de învăţămînt va trebui să opteze pentru un semn distinctiv cum ar fi un ecuson sau o eşarfă.
Această măsură a fost adusă la cunoştinţa directorilor unităţilor de învătămînt care au obligativitatea ca, împreună cu părinţii să găsească o soluţie pentru acest însemne proprii. În acest fel, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a dorit să mai elimine din cheltuielile inutile la care erau supuşi părinţii prin cumpărarea uniformelor pe care elevii nu le putea fi folosi ulterior.
„Au fost instituite şi alte măsuri, care să vină în sprijinul aplicării legii 35 şi cred că un lucru de mare interes s-a stabilit şi era deja stabilit, care fiecare unitate de învăţămînt să aibă un semn distinctiv, acesta poate fi un simplu ecuson, o eşarfă, o cravată pentru băieţi sau orice altceva care nu costă foarte mult şi aceste semne disctinctive trebuie să fie adoptate de consiliile profesorale obligatoriu, cu acordul Comitetului de Părinţi reprezentativ din unitatea respectivă, astfel încît să nu mai trezim în situaţii că se dau bani foarte mulţi pe uniforme care ulterior nu se mai poartă, sau că sunt strînse sume de bani de la copii fără ca acestea să fie justificate în vreun fel”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general IŞJ.
Nu în ultimul rînd, profesorii vor fi nevoiţi ca, prin rotaţie în timpul liber, să facă de serviciu la intrarea în şcoli, sarcină care a fost dusă la îndeplinire pînă acum de către elevi.
„În vederea aplicării legii 29/2010, urmare a modificării legii 35/2007 privind combaterea violenţei din şcoli, Inspectoratul şcolar a adoptat încă de anul trecut o serie de măsuri, acestea vizează pe de o parte eliminarea serviciului în şcoli de către elevi, deci la intrarea în şcoli erau în unităţile de învăţămînt elevi care făceau de serviciu, care lipseau pe parcursul unei zile întregi de la programul educativ şi după aceea aveau de recuperat, ceea ce nouă nu ni s-a părut corect, aceste sarcini sunt preluate de către profesori în afară orelor de curs, în timpul liber”, a mai adăugat Ada Macovei.