Una pe hârtie, alta în realitate: Turismul în Botoșani, o enigmă, străinii ba ne vizitează, ba ne ocolesc

Din ce în ce mai puțini turiști aleg să viziteze locurile din Botoșani. Centrul Vechi al municipiului reședință de județ, casele memoriale, Muzeul de Istorie sau Lacul Mihai Eminescu nu mai sunt obiecte de interes turistic. Cel puțin, nu ca în anii trecuți.

 

Conform datelor furnizate de Direcția de Statistică Botoșani, anul trecut am pierdut 500 de turiști. Asta arată că ori nu ne promovăm județul cum ar trebui, ori pur și simplu oamenii au alte opțiuni.

 

Reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani (CNIPT) susțin însă cu totul altceva. Deși datele arată că turismul botoșănean este în scădere, aceștia spun că în anul 2018 a crescut chiar cu 35%.

 

”Din punctul de vedere al turiștilor care au intrat în centru sau pe care noi i-am consiliat sau cu care noi am mers în tururi ghidate, creșterea este undeva de 35%, iar la turiștii străini este de 40% față de anul trecut”

Florentina Gheorghiță, director CNIPT Botoșani

 

De asemenea, contrar cifrelor furnizate de Statistică, care sunt mai mici decât în aceeași perioadă a lui 2017, în 2018 s-au organizat în Botoșani mai mult de zece tururi turistice, atât cu copii, cât și cu adulți. Din străinătate, au vizitat orașul nostru trei grupuri de copii.

 

”Cei care au venit în primul rând au vrut Centrul Vechi să-l vadă, mergem cu ei la muzeu. Ei au trecut în tur și Ipoteștiul. Foarte mult noi punem accentul și pe casele memoriale pe care le avem. Sunt turiști care preferă partea de tur religios, Mănăstirea Popăuți, cu bisericile vechi”

Florentina Gheorghiță, director CNIPT Botoșani.

 

Cert este că orice grup organizat care vrea să viziteze Botoșaniul găsește în permanență la Centrul de Informare și Promovare Turistică Botoșani un ghid turistic în prezența căruia poate vedea locurile încărcate de istorie din oraș sau județ.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: