Un profesor de Religie și unul de Educație fizică au adus bucuria Crăciunului pe ambele maluri ale Prutului – GALERIE FOTO

Elevi din Lipcani, Republica Moldova, și din două localități botoșănene s-au reunit vineri pentru a desfășura mai multe activități prin care au simțit bucuria Crăciunului în comuniune.

 

Activitățile au fost coordonate de doi profesori de la școala din Rădăuți-Prut, județul Botoșani: Vasile Postolachi, doctor în Teologie și profesor de Religie, și profesorul de educație fizică Vlad Pamfil.

 

Alături de ei s-au implicat mai mulți profesori din România și Republica Moldova.

 

Elevii botoșăneni au participat la activitățile desfășurate sub genericul Mens sana in corpore sano la Liceul Teoretic Lipcani din raionul Briceni, Republica Moldova, împreună cu elevii  basarabeni, potrivit Basilica.

 

La spectacolul de Crăciun care a urmat, li s-au alăturat elevii Seminarului Teologic din Dorohoi.

 

 

Sport și daruri de la Moș Nicolae

 

Activitățile au debutat cu acțiunea „Să împărțim bucurie de Moș Nicolae”, în care coordonatorii proiectului Masa Bucuriei, profesorul Vasile Postolachi și antreprenorul Andrei Constantin Nenișcă, le-au oferit dulciuri și portocale tuturor elevilor, precum și cinci perechi de ghete pentru cei care aveau nevoie.

 

Darurile de Moș Nicolae au fost oferite în preajma zilei de pomenire a Sf. Ier. Nicolae conform calendarului nerevizuit și au fost achiziționate cu sprijinul Școlii „Pro Ingenio” din Bragadiru, județul Ilfov, și a unor oameni cu suflet mare din România.

 

Acțiunea a fost urmată de activitatea „Sportul, elixir pentru trup și minte”, coordonată de profesorii de educație fizică Vlad Pamfil de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, Petru Bajurean și Victor Televca de la Liceul Teoretic Lipcani.

 

Au fost prezentate exemple de bună practică din aria sportivă de pe ambele maluri ale Prutului: moment de karate prezentat de sensei Pamfil Cătălin și elevii C. S. Pam*phil Center Botoșani, moment de box prezentat de profesorul Petru Bajurean și elevii Școlii Sportive Specializate de box din Grimancăuți, raionul Briceni.

 

Activitatea s-a încheiat cu un concurs de ștafete între elevii de pe ambele maluri ale Prutului.

 

 

Spectacol de colinde și întâlnire de la distanță

 

După activitățile sportive, în sala de festivități a Liceului a avut loc spectacolul „După datina străbună”, susținut de profesori și elevi de la Liceul Teoretic Lipcani, Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut și Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, jud. Botoșani.

 

Aceștia au prezentat datini strămoșești legate de sărbătorile de iarnă: colinde, urături, sorcova, Cerbul, Malanca.

 

Cu acest prilej a debutat o activitate coordonată de învățătoarele Luminița Matei-Popescu de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut și Nicoleta Chirilov de la Liceul Teoretic Lipcani: elevii claselor a IV a de la cele două școli vor coresponda, pentru a se cunoaște mai bine.

 

Elevii de la Școala Gimnazială Nr.1 Rădăuți-Prut le-au transmis de sărbători elevilor din clasa a IV a, prin intermediul unui video. Învățătoarea le-a adus elevilor basarabeni și scrisorile elevilor de la școala botoșăneană, care așteaptă cu nerăbdare răspunsurile celor de peste Prut.

 

Seria de activități s-a încheiat cu înmânare de trofee și diplome fiecărei echipe/ clase participante la toate activitățile.

 

Acțiunile s-au desfășurat sub  genericul Mens sana in corpore sano. Genericul acoperă cel mai bine cele două discipline care și-au unit forțele pentru a organiza activitățile, spune profesorul de Religie Vasile Postolachi.

 

El a coordonat acțiunea împreună cu profesorul de Educație fizică Pamfil Vlad și cu ajutorul profesorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Citește și Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO

 

(Foto: Vasile Postolachi)