Un deputat PSD le-a pus gând rău eurodeputaților care au criticat PSD în PE: Face proiect de lege pentru pedepsirea celor care își denigrează țara.
Deputatul Răzvan Rotaru spune că sancţiunile ar urma să fie aplicate tuturor demnitarilor români, fie că fac parte din structurile naţionale sau de cele europene.
Răzvan Rotaru, care este membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, a criticat dur modul în care pachetul de modificare a legilor justiţiei a fost prezentat în faţa oficialilor europeni și atitudinea eurodeputaților din Opoziție, la adresa PSD și ALDE.
„Până la finalul acestei sesiuni legislative voi prezenta în Parlament un demers legislativ pentru sancţionarea demnitarilor şi reprezentanţilor autorităţilor deliberative, executive şi legislative din Parlamentul României şi Parlamentul European, care în activităţile şi acţiunile oficiale ce le desfăşoară la nivel intern sau internaţional prin declaraţii şi documente oficiale denigrează, dezinformează cu privire la situaţia anumitor măsuri, legi, hotărâri adoptate şi promovate de statul român. Nu voi accepta ca poporul român sau oricare dintre români să fie insultat, calomniat şi să sufere prejudicii de imagine faţă de cetăţenii altor state pentru că aşa doresc, la un moment dat, anumiţi reprezentanţi aleşi sau numiţi într-o funcţie în structura administraţiei publice locale, centrale, executive sau legislative”, a transmis Răzvan Rotaru, citat de Libertatea
Parlamentarul PSD afirmă că inițiativa sa vine după ”acţiunile de săptămâna trecută de denigrare, insultă, calomnie şi dezinformare, realizate în mod deliberat de anumiţi europarlamentari români în cadrul dezbaterilor din cadrul Parlamentului European cu privire la modificarea legilor justiţiei pentru punerea în acord cu prevederile impuse de Curtea Constituţională şi transpunerea Directivei Europene 2016/343”.
El mai spune că se impune şi implementarea, până la termenul limită de 1 aprilie, a Directivei Europene 2016/343 privind garanţiile prezumţiei de nevinovăţie prin ajustările necesare a legislaţiei penale, inclusiv punerea în acord cu prevederile impuse de Curtea Constituţională.
Situaţia justiţiei din România a fost dezbătută, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, într-o sală aproape goală.
Eurodeputații PSD au apărat guvernul de la București și au acuzat Comisia Europeană de partizanat politic, în timp ce eurodeputații PPE au insistat că se încearcă amputarea justiției. Executivul european, prin vocea comisarului pentru Justiție, Vera Jourova, a spus că împărtășește îngrijorările românilor care protestează.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost prezent în sală, însă nu i s-a dat cuvântul, întrucât invitația oficială a fost trimisă premierului Viorica Dăncilă, care nu i-a dat curs.