Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO

”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   

 

Liceul la Botoșani, facultatea la Iași, bursă în Belgia, specializare în Franța

 

Jean Florin Ciornohac s-a născut în 1980 la Botoșani într-o familie cu tradiție medicală, tatăl asistent la Unitatea de Primiri Urgențe, mama asistență șefă la secția de neurologie.

 

În 1999 a absolvit Colegiul Național AT Laurian, iar în 2005 a terminat medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.

 

Și-a făcut rezidențiatul în Copou ca medic de ortopedie traumatologică.


În 2009 a obținut o bursă ca medic rezident la Université Catholique Louvain din Belgia, universitate înființată tocmai în anul 1425.     


S-a specializat în chirurgia membrelor superioare la Centre Hospitalier Universitaire de Strasbourg, unde a aprofundat chirurgia specifică a cotului și umărului.

 

A reprezentat Belgia la un eveniment internațional de amploare


Din 2013 lucrează ca medic chirurg ortoped la CHC MontLegia din Liege (foto jos), spital care face parte din CHC Health Group, o rețea care reunește în Belgia clinici, centre medicale, reședințe pentru bătrâni, o creșă și servicii operaționale.

 

spitalul chc liege


Pe 9-10 februarie, dr.Ciornohac a intrat în atenția presei din Liege întrucât a reprezentat Belgia la un eveniment online de amploare la care s-au adunat 15 chirurgi internaționali pentru a prezenta cele mai noi tehnologii și inovații în chirurgia holografică.


Pe durata a 24 de ore, chirurgii din întreaga lume au intervenit asupra pacienților folosind o cască de realitate augmentată, practic imagini tridimensionale.

 

hololens liege

 

Operații revoluționare la Liege

 

Ochelatrii HoloLens, prezentați publicului pentru prima dată în 2015, au fost dezvoltați de Microsoft în colaborare cu NASA.

 

jean ciornohac La început au fost destinați gamerilor, însă treptat utilizarea lor s-a extins, fiind integrați în alte sfere, precum explorarea spațiului, cinematografie și, poate cel mai important, în medicină.

 

”În 2017, dr. Gregory, chirurg la Spitalul Avincennes din Bobigny, Franța, a folosit ochelarii HoloLens pentru prima dată în timpul unei operații la umăr. A fost o premieră mondială”, a spus Jean Ciornohac pentru RTBF, organ mass-media care furnizează servicii de radio și televiziune către comunitatea francofonă a Belgiei, în Valonia și Bruxelles

 

Dotați cu două camere amplasate pe rame, ochelarii HoloLens permit atât filmarea unui pacient în timp real, cât și reproducerea scheletului folosind o hologramă, totul de la distanță. Această proiecție tridimensională se potrivește direct în câmpul vizual al utilizatorului. Iar botoșăneanul Jean Ciornohac a efectuat deja două operații de succes cu dispozitivul inovator, astfel ajungând să reprezinte Belgia la amintitul eveniment.


”Este minunat să aducem această tehnologie în sala de operație și să putem reconstrui o articulație care este distrusă”


A declarat jurnaliștilor belgieni că ochelarii HoloLens reprezintă un avans major pentru chirurgie.


”Astăzi avem posibilitatea de a reuni virtualul cu lumea operațională. Scopul operației este de a putea standardiza procedurile chirurgicale. Setul cu cască îmi permite, de asemenea, să explic pacientului operația mea și să reduc erorile medicale, erorile umane Este minunat să aducem această tehnologie în sala de operație și să putem reconstrui o articulație care este distrusă”,


Dr.Jean Ciornohac, medic chirurg ortoped la CHC MontLegia din Liege.


Intervențiile cu HoloLens au fost integrate într-un cadru educațional și școlar. În Liège, la MontLégia, șase viitori chirurgi folosesc această tehnologie pentru a se instrui și a dobândi cunoștințe mai complete. Iar evenimentul la care botoșăneanul Jean Ciornohac a reprezentat Belgia a fost prezentat și pe pagina de Facebook a clinicii din Liege (foto jos).

 

facebook clinica chc liege

 

Soția are un cabinet stomatologic în Belgia

 

Reporterul Botoșăneanul l-a întrebat pe dr.Ciornohac dacă intenționează să revină în România pentru a profesa. Nu-i tocmai ușor de răspuns la o asemenea întrebare ținând cont că soția sa, Smaranda Ciornohac, fiica doctoriței pediatru Tamara Ciofu, este medic stomatolog și are un cabinet în Ciney, un orășel situat la aproximativ 60 de kilometri de Liege. Iar soții Ciornohac au o fetiță și tocmai așteaptă al doilea copil.

 

jean ciornohac pe site

 

 

”Atât eu cât și soția suntem singurii copii ai părinților și când am plecat, am plecat din curiozitate. După aceea am obținut o bursă și soția la fel. Iar apoi, știți cum este, când începi nu mai poți să te oprești. În general, cei care iau bursă pentru un an se întorc, cei care rămân al doilea an 90% nu se mai întorc. Am colegi care s-au întors din diferite motive. Și pe noi ne mai bate din când în când gândul și nouă ne este foarte dor, părinții mei sunt deja la pensie. Nu excludem, eu m-aș întoarce chiar la Botoșani, nu m-aș duce la Iași sau în alte locuri, dar în momentul acesta suntem chiar foarte prinși aici. E greu, sunt mai multe aspecte alte vieții, dar rămân rădăcini”,


 
A declarat dr.Jean Ciornohac pentru Botoșăneanul

 

Vin de două ori pe an la Botoșani. Ambii sunt cetățeni belgieni, însă și-au păstrat în continuare cetățenia română.

 

”Eu chiar am în continuare buletin de Botoșani”, spune dr.Ciornohac.

 

Așa că speranța reîntoarcerii există.

 

700

de operații efectuează anual Jean Ciornohac la Liege.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store