EXPOZIȚIE–EVENIMENT la Botoșani, peste 60 de artiști expun 90 de lucrări pe simeze: Arta contemporană la superlativ – GALERIE FOTO&VIDEO

Într-un timp greu încercat, în care distanțarea socială însingurează, izolează artiștii și ține departe de galerii publicul, un vernisaj al unei expoziții de artă contemporană devine un act aproape eroic.

 

Pictura este o încercare de a cădea la învoială cu viaţa, spunea George Tooker, și parcă niciodată în ultima jumătate de secol arta nu a fost atât de concret legată de viu, nu a fost mai necesară sănătății spirituale a unei comunități.

 

Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani au organizat miercuri, 10 februarie 2021, primul vernisaj după multe luni de pandemie.  

 

Expoziția „Artă plastică contemporană din România”, aflată la a doua ediție, este organizată de HXA Art Gallery, în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, și aduce pe simezele botoșănene un număr de 62 de artiști, nume de referință ale artei plastice contemporane românești.

 

O inițiativă culturală îndrăzneață, proiectul propus de HXA Art Gallery aduce în atenția iubitorilor de frumos operele artiştilor români, scopul evenimentului fiind acela de a promova arta contemporană românească. Fiind o expoziție itinerantă, proiectul devine și o încercare de „reașezare valorică a artei în spațiul public, dar și de asimilare a acesteia în circuitul turistic regional”. Lucrările au ajuns la Botoșani după ce au fost expuse la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și la Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud.

 

 

Vernisaj în vremea pandemiei

 

Câțiva botoșăneni s-au încumetat, miercuri seara, să treacă pragul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”. De după măști, încă stingheri după aproape un an în care cuvinte precum ”distanțare”, ”măsuri”, ”mască” etc. au căpătat sonorități restrictiv/amendabile, publicul se manifestă prudent, dar nu renunță la cea mai importantă libertate asupra căreia nicio ordonanță de urgență, nicio lege nu a îndrăznit să atenteze: privitul către frumos.

 

Astfel, dacă, precum ne spunea Pablo Picasso, ”arta purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi”, tot arta are puterea de a ne ”imuniza” împotriva fricii, a temerilor, a negurii care tot mai mult pare să cuprindă societatea.

 

 

”O expoziție care nu ar trebui ratată”

 

Liviu Șoptelea, expozant, dar și gazdă a artiștilor prezenți cu lucrări pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, a prezentat termenii generali ai expoziției „Artă plastică contemporană din România”.

 

”Avem onoarea de a găzdui o expoziție eveniment, o expoziție deosebită. Este vorba despre „Artă plastică contemporană din România”, la a doua ediție. După ce a fost la Deva, la Bistrița, iată că suntem privilegiați ca această expoziție să ajungă și la Botoșani. Veți regăsi pe simeze nume mari ale artei contemporane românești, din tot spațiul românesc, expoziție care cuprinde o gamă foarte variată de stiluri, de teme, de tehnici, și anume pictură, grafică, sculptură, icoană, chiar și temă religioasă. O expoziție care nu ar trebui ratată. Mulțumim doamnei Ami Vasilescu, fără contribuția dumneaei expoziția nu ar fi ajuns la Botoșani. Sunt invitați și doi botoșăneni, Corneliu Dumitriu și subsemnatul. Îl veți asculta și pe Andrei Pițu, un elev multipremiat în domeniu, din păcate mulți botoșăneni nu au auzit de el”,

Liviu Șoptelea, artist plastic, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

 

”Aveți o galerie foarte frumoasă, sunt foarte încântată”

 

Proiectul ”Arta plastică din România” este inițiativa unei artiste din București, Ami Vasilescu.

 

”Am inițiat acest proiect în februarie 2020, chiar înainte de pandemie. Prima ediție a avut șase vernisaje în șase orașe diferite, inclusiv în afara țării, și anume în Germania. Astăzi suntem la a patra expoziție a ediției a doua. Prima am deschis-o la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, apoi la Deva, la Muzeul Civilizațiilor Dacice și Romane, apoi la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud. Este în premieră și faptul că vin aici, cu ocazia asta am călători și la Botoșani. Și mai ales pe simezele din Botoșani, mulți dintre artiști  au recunoscut că vin pentru prima dată aici”,

Ami Vasilescu, artist plastic, inițiatoarea proiectului ”Arta plastică din România”

 

 

 

Pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” sunt prezentați 62 de artiști, cu 90 de lucrări.

 

”90 de lucrări de pictură religioasă, sculptură, acuarelă, pe toate gusturile. Sunt artiști membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, aproape din toate filialele, și de asemenea maeștri ai artei românești, profesori universitari, dar mai ales tineri la început de carieră. Consider că este foarte important să ne gândim și la ei. Mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației mele, dar și pentru găzduire și prietenie. Aveți o galerie foarte frumoasă, sunt foarte încântată”,

 Ami Vasilescu, artist plastic, inițiatoarea proiectului ”Arta plastică din România”

 

 

”Botoșaniul, așa de îndepărtat, e un loc în care se face artă și se face cultură”

 

Ana Coșereanu, curator al expoziției din partea Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, i-a prezentat pe cei 62 de artiști, accentuând totodată importanța și necesitatea unor astfel de evenimente culturale și în orașele mici.

 

”Astfel și cei din marile orașe ne pot cunoaște mai bine, află că și Botoșaniul, așa de îndepărtat, e un loc în care se face artă și se face cultură. Grație dvs., astăzi putem să fim în fața unor lucrări ale unor artiști deosebiți, oameni ale căror nume au intrat deja în istoria artei plastice contemporane. Sunt nume cunoscute, profesori universitari, tineri care bat la porțile afirmării, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, o uniune în care se intră destul de greu și pe merite susținute”,

Ana Coșereanu, curator al expoziției, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

Diversitatea lucrărilor, personalitățile artistice diferite, din generații și zone diferite, conferă expoziției o notă aparte. 

 

”Sunt lucrări diferite, dar, în modul în care au fost așezate fac ca ca expoziție să fie unitară, atât din punct de vedere cromatic, cât și din punctul de vedere al ideilor pe care artiștii au vrut să le exprime. Fiecare artist a încercat și a reușit să aducă în creația sa un univers propriu, un univers care are o amprentă personală. Așa cum știm, arta plastică contemporană românească este cea în care se împletește tradiția cu modernitatea și se înscrie cu succes în ceea ce înseamnă valorile artei europene”,

Ana Coșereanu, curator al expoziției, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

 

 

 

”Vă mulțumesc tuturor că ați trecut peste frica bolii”

 

Iar faptul că acest eveniment vine după o îndelungă perioadă de izolare, de teamă de aproapele, de distanțare, face ca expoziția să devină o invitație la libertate, la revenire spirituală, la însănătoșire a vieții însăși.

 

”După acest pandemic în care ați reușit să vedeți la galerii mai mult expoziții virtuale decât expoziții pe viu, am avut acest început de an în forță cu expoziția personală a lui Liviu Șoptelea, iar această expoziție va fi urmată de un omagiu adus artelor plastice românești, ”Arta la feminin”, expoziție la a doua ediție. Această expoziție de astăzi, care a străbătut cale lungă, este pentru noi o onoare și vă mulțumesc tuturor că ați trecut peste frica bolii, că ați găsit timpul necesar să ajungeți în galerii și să fiți aceiași prieteni fideli ai Galeriilor”,

 Ana Coșereanu, curator al expoziției, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

În cadrul evenimentului, tânărul botoșănean Andrei Pițu, laureat a numeroase concursuri internaționale de  chitară clasică, a susținut un miniconcert.

 

Expoziția poate fi vizitată zilnic, până pe 25 februarie, între orele 9 - 16.

Sunt expuse lucrări semnate de: Petre Achițenie, Otilia Anastase, Livia Bar, Marius Barb Barbone, Cristian Boca, Marcel Bunea, Georgiana Brandt, Zuzu Caratanase, Sorinel Cârstiuc, Mariana Picovici Codorean, Dan Crecan, Vera Dan, Cornelia Victoria Dedu, Răzvan Dragoș, Marinella Dumitrescu, Dorel Găină, Cristina Georgescu, Claudiu Victor Gheorghiu, Horia Gherghina, Ofelia Huțul, Cristian Sergiu Ianza, Irina Ionescu, Alexandru Nicolae Ispas, Viorica Jahn, Lucia Juncu, Noemi Kusztos, Liviu Lăzărescu, Lucian Liciu, Crenguța Macarie, Dumitru Macovei, Florin Mihăilescu, Sorin Dumitrescu Mihăești, Sever Moldovan, Gheorghe Mosorescu, Minu Movilă, Onița Mureșan, Vasile Mureșan-Murivale, Mircea Năstase, Sorin Nicodim, Cristina Gloria Oprișa, Sorin Otinjac, Bianca Paraschiv, Corina Perianu, Mihai Perianu, Alexandru Picovici, Alexandra Pintea, Cristian Radu, Irina Sava, Florin Scurtu, Cristian Sima, Silviu Ioan Soare, Valeriu Șușnea, Constantin Tanislav, Rodica Tarța, Adrian Tarța, Diana Tăicuțu, Angela Tomaselli, Alina Ursachi, Ami Vasilescu.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store