Un deputat din Botoșani cere pedepse mai DURE pentru agresorii care nu respectă ordinul de protecţie

În prezent, pedeapsa acordată agresorilor care nu respectă ordinul de protecţie este cuprinsă între o lună şi un an.

 

Pro România a depus un proiect de lege care garantează reprezentarea în instanţă a victimelor violenţei domestice şi, totodată, înăspreşte pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecţie.

 

Pedeapsa acordată agresorilor care nu respectă ordinul de protecţie este cuprinsă, în prezent, între o lună şi un an. Proiectul legislativ depus de Pro România vizează majorarea acestei pedepse de la şase luni la un an.

 

Propunerea a fost iniţiată de deputatul Gabriela Podaşcă şi coordonatorul Departamentului pentru Egalitate de Şanse Pro România, Anca Bălăşoiu, cu susţinerea parlamentarilor Mihaela Huncă (Botoșani) şi Oana Vlăducă.

 

"Pentru victimele violenţei domestice, izolarea la domiciliu transformă casa într-un mediu de risc. În loc să fie protejate, ele sunt la mâna agresorilor, iar statul încă nu a luat măsuri pentru stabilirea unui climat de siguranţă. Am trimis, astăzi, o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse (ANES), în care am recomandat implementarea urgentă a unor măsuri de sprijin pentru victime. În paralel, am iniţiat aceste modificări legislative care sprijină reprezentarea victimelor în instanţă, pentru că introducem obligativitatea acordării unui avocat din oficiu, în situaţia în care persoana în cauză nu îşi poate permite unul", a afirmat, pentru Agerpres, Gabriela Podaşcă.

 

Printre soluţiile propuse de reprezentanţii Pro România pentru protejarea victimelor violenţei domestice se-numără: crearea unor sisteme de alertă în farmacii, care să poată fi utilizate de victimele violenţei domestice; transformarea unor hoteluri în spaţii de găzduire; consiliere şi suport; identificarea de finanţări care să susţină construcţia de centre noi; susţinerea de alocări bugetare corecte per judeţ şi extinderea echipelor de specialişti; implementarea de campanii de informare şi conştientizare care să ajute cetăţenii să acţioneze corespunzător în relaţia cu victimele violenţei; susţinerea furnizorilor privaţi de servicii sociale.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store