Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO

  • Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.
  • La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.

 

Lumină în Cimitirul Eternitatea 

 

Primarul Cosmin Andrei însoțit de viceprimarul Bogdan Buhăianu au efectuat o scurtă vizită de lucru în Cimitirul Eternitatea unde au intervenit modificări majore.

 

Aleea principală, altădată vegheată de copacii uriași care au crescut de-a lungul anilor, este în prezent luminată de...absența lor. „Am făcut curat în Cimitirul Eternitatea și am făcut acest lucru fără costuri ale municipalității”, explică primarul Cosmin Andrei.

 

 

Primăria are încheiat un protocol cu Penitenciarul Botoșani și poate solicita serviciile deținuților, în mod gratuit. Este vorba despre acele persoane care mai au puțin din pedeapsă și urmează să fie reintegrați în societate, care preferă probabil munca în aer liber în detrimentul unei celule cu gratii. 

 

Jumătate de an, muncă cu deținuții

 

În ultimele șase luni, deținuți din Penitenciar au lucrat în Cimitirul Eternitatea unde au făcut o curățenie generală și pe partea de resturi vegetale dar și pe colectare a deșeurilor aruncate printre morminte.

 

„Persoanele private de libertate au venit și au muncit în Cimitirul Eternitatea într-o colaborare care a dat rezultate. Mai sunt încă lucruri de făcut dar cimitirul arată foarte bine, comparativ cu ceea ce era înainte”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

A fost efectuată o igienizare totală care a presupus inclusiv toaletarea copacilor care a început pe aleile principale fiind continuată pe cele secundare. Viceprimarul a supravegheat lucrările, el fiind coordonatorul serviciului care administrează cimitirele.

 

„S-au tăiat și toaletat copacii care reprezentau un pericol pentru mormintele și pentru cetățenii municipiului Botoșani ca veneau în cimitir. Au fost foarte multe cereri depuse pentru tăieri copaci în cimitirul Eternitatea. S-au tăiat peste 30 de copaci la Eternitatea, 10 la Pacea și continuăm după cum bine vedeți”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

„Era o junglă aici”

 

Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) a preluat Pacea și Eternitatea. În trecut aceste două obiective erau administrate de Urban Serv. Odată cu trecerea la serviciul Primăriei s-a încercat pe cât posibil să fie igienizate pentru a fi diminuate reclamațiile cetățenilor: „Era o junglă aici, în cimitirul Eternitatea, nu se puteau vedea crucile. Și am considerat că este un respect pentru înaintașii noștri să avem cimitire care să arate bine”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

 

Mai mult, la vijelii mai puternice, copacii bătrâni cădeau peste morminte și distrugeau crucile, reparațiile fiind efectuate tot pe cheltuiala municipalității.

 

În spatele Bisericii din Cimitirul Eternitatea, la câteva zeci de metri, se află terenul care a fost preluat de Primărie de la Ministerul Agriculturii. Acolo urmează să fie extins actualul cimitir, însă prin lucrările prinse în proiect, aproape că vorbim despre amenajarea unuia nou.

Pentru că pe lângă cele aproximativ 10.000 de locuri de veci noi care vor fi amenajate, noul amplasament va avea și o capelă, alei principale și secundare, toate dispuse pe o suprafață de șase hectare.

 

„Trebuie să rezolvăm o problemă stringentă a orașului. Să avem locuri de înhumare, pentru că a fost această presiune pe administrația publică”, susține primarul Cosmin Andrei.

 

Extinderea Cimitirului Eternitatea părea doar o idee greu realizabilă din cauza costurilor uriașe necesare în primă fază. Undeva la 3 milioane de euro, având în vedere că terenul primit nu era decât o văgăună cu izvoare subterane unde a fost necesară inclusiv aducerea terenului la nivel și acoperirea gropii care se afla în mijloc.

 

Pentru a putea fi realizat s-a decis etapizarea investiției și efectuarea lucrărilor pe loturi.

 

„Era o valoare peste capacitatea municipiului Botoșani. L-am eficientizat împreună cu proiectanții care au lucrat „pro bono” împreună cu colegii de la Investiții și l-am adus sub valoarea de 1 milion de euro, la care a fost și licitată”, a explicat viceprimarul Bogdan Buhăianu. Astfel că în primă fază a fost alocată o sumă de 400.000 de euro cu care s-au realizat primele lucrări prin care au fost amenajate sisteme de captare a apelor pluviale dar și racordurile electrice.

 

„Vom veni cu alei principale din care se va pleca către aleile secundare care vor fi mormintele conform STAS-ului din lege. Proiectul se va termina la finele anului viitor”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Deja în zonă au început să fie înhumate persoane, pentru a fi suplinită această nevoie a orașului.

 

Toalete la cimitire

 

De asemenea, Cimitirul Eternitatea dispune la acest moment și de toalete ecologice.

 

„Pentru prima dată în municipiul Botoșani avem toalete în cimitire pentru că a fost cerut acest lucru de către botoșăneni. L-am rugat pe dl viceprimar să se preocupe și iată, la Eternitatea s-a întâmplat acest lucru. Avem toalete pentru cei care vin la cimitir, toalete care sunt branșate la rețeaua de canalizare. Vor urma investiții și la Pacea pe acest subiect, să avem toalete pentru că ne-au transmis botoșănenii că erau nevoi care trebuiau rezolvate”,

Cosmin Andrei, viceprimar

 

Cele două toalete au fost amplasate aproape de intrarea principală în Eternitatea.