Un botoşănean face afaceri de 2 milioane de euro în Irlanda cu o reţea de frizerii de lux - FOTOGALERIE

Trăieşte şi simte româneşte, în fiecare din cele patru frizerii are drapelul României şi steagul echipei de fotbal FC Botoşani, mănâncă mâncare românească zilnic, în casa sa din Irlanda se vorbeşte româneşte şi visează la ziua în care se va putea întoarce definitiv, cu familia, în ţară.

 

"Mi-am dat seama că nu am să am viitor în România"

 

Romică Afrăsânei este un botoşănean plecat din ţară în urmă cu 22 de ani, împreună cu soţia sa Gabriela şi fiica Romina. Pe când era o copilă, fiica sa a căzut de la un balcon şi a avut probleme medicale care nu au putut fi rezolvate în România. Situaţia materială de atunci a familiei Afrăsânei era una foarte stabilă: trei baruri, un magazin alimentar şi importuri de anvelope second-hand de peste hotare.

 

A dat stabilitatea de atunci pe incertitudinea viitorului în altă ţară doar cu gândul la sănătatea şi viaţa pe care fiica sa, singurul său copil în acel moment, o va avea.

„Situaţia financiară era bună, mă descurcam bine. Eu având un singur copil atunci, am pus dragostea pentru copilul meu mai presus de orice şi am conştientizat că trebuie să fac ceva pentru ca ea să aibă o viaţă altfel. Am încercat tot ce este posibil cu fata mea în spitale şi mi-am dat seama că nu am să am viitor în România. Am făcut tot ce este posibil omeneşte să plec definitiv de acolo. Am plecat cu o ţintă. Prima oară am vrut să emigrez în Canada, dar în mod dubios mi s-au respins actele şi am ajuns în Irlanda. Am muncit ca tot omul, dar am avut o bază financiară de acasă. La început a fost greu, dar apoi m-am orientat pe ce aveam eu în sânge şi la ce mă pricepeam. Tatăl meu a fost frizer o perioadă din viaţa lui, bunicul meu de pe mamă a fost frizer la Stăuceni”, a spus pentru ziarulevenimentul, Romică Afrăsânei.

La început a intrat în firme de security, apoi a venit criza din construcţii.

„Am spus să mă duc pe prestări servicii, că asta este baza, şi am făcut nişte cursuri, dar aveam pregătire de acasă în domeniul managerial. Când am deschis prima frizerie din start am vrut clientelă irlandezi şi nivel de lux. Toate frizeriile mele sunt la un nivel extraordinar. O spun statisticile din Irlanda că suntem în top din toate punctele de vedere”, a declarat Romică Afrăsânei.

 

League Barbers, lider în Top 3 frizerii

 

Acum 7 ani, botoşăneanul din Irlanda înfiinţa League Barbers, o reţea de frizerii pentru bărbaţi, iar în aceşti ani a ajuns în Top 3 jucători pe piaţa de profil, concurând cu alte două reţele irlandeze. Statisticile business-ului spun totul despre flerul în afaceri a lui Afrăsânei: 4 frizerii, 2 milioane de euro cifră de afaceri, 95% dintre angajaţi sunt români, 90% dintre aceştia sunt din zona Botoşaniului.

 

Cele patru frizerii League Barbers sunt Saggart, Athy, Athlone şi Blesington, având ca angajaţi pe Ştefan, Nicu, Raul, Edy, Narcis, Petrişor, Adam, Ionuţ, Mişu, Eugen, Bogdan, Eduard, Alin şi Nelu.

„La început am fost priviţi cu răceală, dar toată percepţia se schimbă în momentul în care un client ne intră pe uşă. Ei intră, ştiu că nu suntem irlandezi, dar calitatea serviciilor prestate în League Barbers i-a făcut să se ataşeze de noi. 99,9% dintre clienţii noştri sunt irlandezi, iar asta spune totul”, a precizat Romică Afrăsânei.

Frizerii tineri câştigă la League Barbers 2.000 euro net, iar cei cu experienţă au 3.000 euro net, plus taxele la stat.

 

Pe lângă prosperitatea economică pe care şi-a asigurat-o în Irlanda, Afrăsânei este împlinit şi din punct de vedere familial. În Irlanda a venit pe lume şi Emma, a doua fiică a familiei Afrăsânei, iar primul copil al familiei, Romina, a devenit unul dintre cei mai buni studenţi din ţară, are două facultăţi, două mastere, şi a apărut în presa irlandeză după ce a fost aleasă să discute cu Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, în vizita făcută de acesta şi soţia sa Michelle la Universitatea din Dublin.

 

Dor de ţară înfrânat de politicieni

 

Cum vede un botoşănean plecat din ţară oraşul şi cum vede România după atâţia ani? Totul trece prin două filtre, unul al inimii şi celălalt al raţiunii. Se topeşte de dorul de România, îi este dor de Botoşani şi încearcă să îşi aline suferinţa vorbind româneşte, angajând români, ascultând muzică românească, mâncând româneşte. În zona în care locuieşte Afrăsânei este un restaurant cu specific românesc, cu meniu românesc, iar sâmbăta este muzică live românească, iar el este unul dintre clienţii fideli.

„Dacă aţi şti cât de dor îmi este să trăiesc acasă... Am 49 de ani şi visez să mă întorc în ţară, dar nu am la ce. Iubesc oraşul şi ţara şi mă gândesc zilnic la ele, dar economic şi politic lasă mult de dorit, nu există acea stabilitate pe care o am în Irlanda. Aici sunt înconjurat de români, particip la tot ce poate fi viaţă românească. Când trăieşti în afară, dragostea de ţară are o cu totul altă dimensiune. Asta mă şi deranjează când vin în ţară, când vin în Botoşani. În România e ruşinos să spui că îţi iubeşti ţara şi nu înţeleg de ce”, a spus botoşăneanul.

Romică Afrăsânei a recunoscut că se fac investiţii şi în Botoşani, însă doar în zonele principale şi că oamenii simpli, frumoşi şi cinstiţi îşi văd de treaba lor şi nu au loc să se facă remarcaţi pentru că oamenii falşi au acaparat totul, de la politică până la toate nivelurile din societate.


 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store